X
A A A A A
-A A A+

Uzsāk pēdējo posmu ceļā uz Latvijā pirmās Mātes piena bankas izveidi!

1. oktobrī labdarības kampaņa “Katra lasīte palīdz augt” uzsāk noslēdzošo posmu, lai līdz gada beigām varētu īstenot ieceri par pirmo Mātes piena banku Latvijā. Pateicoties ziedotājiem, ilggadējiem draugiem Rimi Latvia un atbalstītājiem Happy, SIA Baltacon un tā mātes uzņēmumam SIA Saules aptieka, Mātes piena bankai jau saziedoti 96 731.40 EUR, kas ir devis iespēju uzsākt iekārtu iepirkšanu Mātes piena bankas izveidei. Lai varētu sarūpēt visas iekārtas, nepieciešami vēl apmēram 50 000 eiro. Tādēļ no šodienas līdz pat 24. novembrim ikviens var iesaistīties un palīdzēt, lai priekšlaikus dzimušie bērniņi, kuru svars piedzimstot nesasniedz pat 1500 gramus, varētu saņemt vislabāko aprūpi un iespēju augt lieliem un veseliem!

Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei. Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek. Pašlaik Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav Mātes piena banka. Lai to izveidotu, nepieciešamas 15 dažādas iekārtas, tostarp, pasterizētājs, saldētavas, laboratorijas iekārtas piena mikrobioloģiskajai analizēšanai, aukstumsomas piena transportēšanai, trauki piena uzlabgāšanai u.c.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa: “Ceļā uz Bērnu slimnīcu šobrīd jau ir lielākā daļa nepieciešamo iekārtu, kas iegādātas par līdz šim saziedotajiem līdzekļiem - CO2 inkubators laboratorijas testu veikšanai, piena pudelītēm automātiskais mātes piena pasterizators un piena pudelīšu aizvalcētājs, laboratorijas ledusskapis un divas saldētavas, taču ir vēl vairākas iekārtas, kuras ir jāiegādājas, lai Mātes piena banka būtu gatava. Sirsnīgs paldies par lielo atbalstu, kādu esam saņēmuši šīs akcijas ietvaros, un ļoti ceru, ka līdz gada beigām šo ļoti vērtīgo darbu mūsu pašu mazāko bērnu un viņu ģimeņu labā būsim paveikuši!”

“Kopā ar Bērnu slimnīcas fondu esam realizējuši daudzas nozīmīgas kampaņas, taču šai kampaņai esam bijuši līdzās jau no pirmsākumiem, palīdzot pašiem neaizsargātākajiem – priekšlaikus dzimušiem bērniem, lai izveidotu Latvijā pirmo mātes piena banku, jo diemžēl Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur šādas mātes piena bankas vēl nav. Lai sasniegtu nepieciešamo mērķi un savāktu 150 000 eiro, esam pateicīgi arī par mūsu piegādātāju aktīvo iesaisti kampaņā – laikā līdz pat 24.novembrim Rimi veikalos būs iespēja iegādāties vairāk nekā 400 dažādas preces ar īpašo kampaņas atzīmi, tādejādi ikvienam pircējam būs iespēja vienkāršā veidā iesaistīties šī nozīmīgā projekta tapšanā,” skaidro Rimi Latvia ārējās komunikācijas vadītāja Inga Bite.

Pirmais pamatakmens Mātes piena bankas izveidē tika likts jau pirms vairākiem gadiem, kad labdarības akcijas ietvaros Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas klīnikā tika sagādāts un uzstādīts piena analizators un sonifikators - pirmās Mātes piena bankas izveidošanā nepieciešamās iekārtas. Tikmēr Veselības ministrijā ir rasti risinājumi juridiskiem un organizatoriskiem jautājumiem, lai Mātes piena banka Latvijā varētu darboties, ievērojot visus drošības pasākumus. Veselības ministrija ir paredzējusi arī ikgadēju finansējumu bankas ikdienas darba nodrošināšanai 76 tūkstošus eiro apmērā.

Rimi pircējiem ir iespēja ziedot ziedojumu kastītēs pie kasēm, iegādāties īpašus kampaņas produktus, no kuriem daļa ieņēmumu tika ziedoti mātes piena bankas izveidei, tāpat Rimi pircējiem ir iespēja novirzīt Mans Rimi kartes uzkrājumu, kā arī veikt ziedojumu rimi.lv e-veikalā. Ikvienam ir iespējams sniegt atbalstu Mātes piena bankas izveidei, ziedojot Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā.

Atpakaļ