X
A A A A A
-A A A+

Ar VAS “Latvijas Loto” atbalstu Pusaudžu resursu centrā atklāts Tehnoloģiju kabinets bērnu un jauniešu mentālās veselības uzlabošanai

Šī gada decembrī tiek atklāts Bērnu slimnīcas fonda Pusaudžu resursu centra (PRC) Tehnoloģiju kabinets, kas ir aprīkots ar modernu neirofīdbeka un virtuālās realitātes simulāciju aparatūru. Tas bijis iespējams, pateicoties VAS “Latvijas Loto” finanšu atbalstam. Šāds Tehnoloģiju kabinets, kurā palīdzība pieejama bez maksas, pagaidām Latvijā ir vienīgais, un tā mērķis ir palīdzēt bērniem un pusaudžiem ar dažādām mentālās veselības grūtībām, izmantojot tehnoloģijās balstītas metodes, kas vienlaikus arī pašiem jauniešiem ir daudz vairāk pieņemamas, interesantas un motivējošas.

“Katru gadu “Latvijas Loto” veic ziedojumus sabiedriskā labuma organizācijām, tādējādi atbalstot nozīmīgas un vērtīgas iniciatīvas. Citu starpā – tās, kas mūsu Atbildīgas spēles programmas kontekstā vērš uzmanību uz procesu atkarības problēmām. Šobrīd tehnoloģiskā attīstība norit tik strauji, ka dažkārt mūsu prāts un ieradumi netiek līdzi šim progresam, tādējādi nereti izjaucot līdzsvaru starp virtuālo pasauli un realitāti. Tāpēc jo īpaši jauniešiem ir nepieciešami speciālisti, kas palīdz tikt galā ar tehnoloģiju negatīvo ietekmi, atjaunojot mentālās veselības līdzsvaru. “Latvijas Loto” ir patiess prieks un gandarījums sadarboties ar Bērnu slimnīcas fonda Pusaudžu resursu centru, atbalstot šī Tehnoloģiju kabineta izveidi, kur ar mūsdienīgām tehnoloģijām zinoši speciālisti varēs sniegt nepieciešamo atbalstu tiem jauniešiem, kam videospēļu un dažādu tehnoloģisko ierīču lietošana ir sākusi izraisīt grūtības,” uzsver VAS “Latvijas Loto” mārketinga direktore Aiga Roziņa. “”Latvijas Loto” turpinās popularizēt dzīvi līdzsvarā – starp virtuālo un reālo pasauli, tāpēc arī turpmāk atbalstīsim preventīvas darbības, kas ļauj ģimenēm izaudzināt no potenciālām mentālās veselības problēmām brīvus jauniešus,” viņa piebilst.

Tehnoloģiju kabinets ir aprīkots ar unikālu neirofīdbeka tehnoloģiju, kas reālā laikā skenē un izmanto cilvēka smadzeņu aktivitātes rādījumus, kamēr cilvēks pilda dažādus virtuālās realitātes uzdevumus. Smadzeņu impulsus mēra uz galvas ādas izvietotie elektrodi. Pusaudzim ir iespējams spēles veidā mācīties ietekmēt savu domāšanu, koncentrēšanos un relaksācijas prasmes. Savukārt mērījumus uzrāda monitora displejā, kur tos redz speciālists, kas tos analizē un strādā ar klientu, palīdzot viņam izprast smadzeņu darbību un pašregulāciju.

Uz Tehnoloģiju kabineta nepieciešamību norāda bērnu psihiatrs, PRC attīstības vadītājs Ņikita Bezborodovs: “Jaunajā Tehnoloģiju kabinetā tiek sniegta psiholoģiska palīdzība jauniešiem ar dažāda veida grūtībām – gan emocionālām, gan garastāvokļa, gan arī procesu atkarībām. Kā rāda pieredze, daudziem jauniešiem, kuriem ir vielu lietošanas risks vai pārmērīgs procesu lietošanas risks, ir arī dažāda veida nobriešanas vai attīstības īpatnības, kas izpaužas kā koncentrēšanās grūtības vai problēmas impulsu kontrolē, ko dažkārt sauc arī par uzmanības deficītu un hiperaktivitātes sindromu. Tādēļ Tehnoloģiju kabinets ar aprīkotu neirofīdbeka un virtuālās realitātes simulāciju sniedz iespēju trenēt impulsa kontroles un emocionālās regulācijas spējas, kas kopā ar citiem veselības uzlabošanas pasākumiem spēj palīdzēt jauniešiem atjaunot mentālās veselības līdzsvaru.”

Ar tehnoloģiju kabinetā aprīkoto ierīču darbības lauku iepazīstina PRC programmu vadītājs, psihologs, pusaudžu mentālās veselības speciālists Emīls Ūdris: “Tehnoloģiju kabinetā tiek izmantota ierīce, kas mēra cilvēku smadzeņu darbību, lai veiktu gan klīniskos izmeklējumus – pētot smadzeņu darbību, gan arī, lai veiktu neirofīdbeka terapiju. Neirodīfbeks ir tehnika, kas palīdz klientam regulēt savu smadzeņu darbību, attēlojot to uz ekrāna grafiski vai spēļu/video formā. Šāda prakse sniedz iespēju mācīties regulēt savas emocijas, atpazīt tās un koncentrēties vai pretēji – relaksēties. Tagad pusaudžiem ir iespējams saņemt bez maksas inovatīvu un modernu psihiskās veselības terapiju, kas paliek arvien pieprasītāka pasaules līmenī. Tas dod iespēju pusaudžiem sasniegt savus mērķus un mazināt vielu lietošanas riskus.”

Tehnoloģiskā kabineta pakalpojumus apmaksā valsts, un ārsta speciālista nosūtījums nav nepieciešams. Lai pieteiktos uz pirmreizējo konsultāciju, pusaudzim vai viņa vecākiem nepieciešams sazināties ar PRC un pieteikties pirmreizējai konsultācijai (www.pusaudzim.lv). Tās laikā pusaudzis tiek iepazīstināts ar PRC darbību, savukārt speciālists iepazīstas ar jaunieti un novērtē problēmas būtību, lai izvērtētu nākamos darbības soļus – uzņemt jaunieti programmā vai sniegt rekomendācijas par turpmākajiem soļiem problēmas risināšanai.

Ziedojums tiek veikts VAS “Latvijas Loto” Labo mērķu programmas ietvaros, kuras uzdevums ir finansiāli atbalstīt sabiedriskā labuma organizācijas, kas nodarbojas ar bērnu veselības aizsardzību, sociālo labklājību, izglītības līmeņa celšanu u. c. 2019. gadā uzņēmums strādāja ar EUR 48,2 milj. apgrozījumu un EUR 7,3 milj. neto peļņu. Pateicoties “Latvijas Loto” loterijas biļešu iegādei, Latvijas valsts budžets 2019. gadā tika papildināts par 10,95 miljoniem eiro.

Atpakaļ