X
A A A A A
-A A A+

10 valsts iestādes un uzņēmumi vienojas mazināt bērnu traumatismu Latvijā

Bērnu slimnīca, Bērnu slimnīcas fonds kopā ar 10 valsts iestādēm un uzņēmumiem apvienojušies un radījuši kopīgu plānu, kā mazināt bērnu traumatismu Latvijā.

Bērnu traumatisms Latvijā ar katru gadu turpina pieaugt, lai gan bērnu dzimstība samazinās. Lai risinātu šo nopietno problēmu, 10 valsts iestādes un uzņēmumi apvienojušies un radījuši kopīgu aktivitāšu plānu, vērienīgi turpinot 2017. gada nogalē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu slimnīcas fonda aizsākto sociālo kampaņu „Nosargāsim bērnus”. Tās ietvaros 2018. gadā gan bērni, gan pieaugušie visā Latvijā tiks dažādos praktiskos veidos izglītoti traumatisma jautājumos.

Sociālās kampaņas aizsācējiem – Bērnu slimnīcai un Bērnu slimnīcas fondam – šogad pievienojusies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, Slimību profilakses un kontroles centrs, Valsts policija, Rīgas pašvaldības policija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija. Ideju atbalsta arī IZM Izglītības satura centrs un uzņēmumi – veikalu tīkls “Fans”, interneta veikals “Nuko”, tipogrāfija “Zemgus” un vēl citi uzņēmumi, ar kuriem notiek pārrunas par ilgtermiņa sadarbību bērnu traumatisma mazināšanā Latvijā.

Ieteikumi vecākiem, kā nosargāt sava bērna dzīvību un veselību

Vecāki ir atbildīgi par to, kas notiek ar viņu bērnu, un viņiem ir jāsargā savas atvases. Tāpēc ārsti vēlreiz atgādina par bērnu traumām, kas var nenotikt, ja tiks ievēroti vienkārši ieteikumi.

2017. gada Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas statistika liecina, ka joprojām pieaug kritienu traumas, kas galvenokārt gūtas, braucot ar velosipēdiem, skrejriteņiem, arī ziemā slidojot un braucot ar ragavām. Lielākajai daļai bērnu nav bijušas ķiveres. Vecākiem ir jākļūst pašiem par paraugu un jāpārliecinās, ka bērns ar velosipēdu pārvietojas tikai tad, ja ir uzlikta ķivere!

Būtiski pieaudzis ir arī ceļu satiksmes negadījumos cietušo bērnu skaits. Lūdzu, vienmēr piesprādzē bērnu arī tad, ja pārvietojies lēnām. Bērni gūst smadzeņu satricinājumus un citas galvas traumas arī tad, ja vecāki brauc lēnām caur veikala stāvlaukumu un nedaudz nobremzē!

Bērnu ķirurgi pozitīvi vērtē tendenci, ka samazinās suņu sakosto bērnu skaits. Iespējams, tas saistīts ar 2017. gada komunikāciju, kad īpaši tika runāts par šo tēmu. Atceries, ka tieši ģimenes mīluļi visbiežāk sakož bērnus ģimenē. Pārliecinies, ka mazs bērns nekad neatrodas viens pats kopā ar suni!

Joprojām nemainīgi augsts ir apdegumus un batutu traumas guvušo bērnu skaits. Iemesli joprojām ir vieni un tie paši – krūze ar karstu kafiju vai tēju atrodas pieejamā attālumā mazam bērnam, kā rezultātā bērns gūst plašus ķermeņa apdegumus. Pārliecinies, ka elektriskās tējkannas vadu mazs bērns nevar aizsniegt! Lūdzam karstus šķidrumus neatstāt bērnam pieejamā vietā. Arī galds ir bērnam pieejama vieta!

Savukārt batutu traumu galvenie iemesli - aizsargtīkla trūkums, kā rezultātā bērns izkrīt ārpus batuta, gūstot nopietnus savainojumus, kā arī otrs iemesls – vecāki pieļauj daudzu bērnu vienlaicīgu atrašanos uz batuta, kā rezultātā rodas sadursmes un visbiežāk galvas traumas. Atgādinām, ka maziem bērniem smaguma centrs atrodas galvas rajonā, tādēļ krīt viņš tieši uz galvas. Ja batuts atrodas uz bruģa un tam nav aizsargtīkls – galvas traumas bieži ir ar neatgriezeniskām sekām.

2017. gadā tika vairākkārtīgi ar mediju starpniecību runāts par maziem bērniem pieejamiem medikamentiem, kas atrodas vai nu virtuvē, vai uz nakts skapīša līdzās gultai, vai arī somā, kur mazam bērnam ir vislielākā interese ielūkoties. Diemžēl tabletes bieži ir krāsainas un atgādina mazas konfektes, tādēļ maziem bērniem ir liela interese par tām. Pārliecinies, ka mājās jebkuri medikamenti atrodas bērnam nepieejamā vietā!

Bērnu slimnīcas Endoskopijas dienestā ir aplūkojama kolekcija ar svešķermeņiem, kuri tiek izvilkti no bērnu barības vadiem, kuņģiem un elpceļiem. Visbīstamākā rotaļlieta ir magnētiskās bumbiņas, kuras savā starpā salīp zarnu traktā, radot neatgriezeniskus bojājumus. Lai gan tās tiek dēvētas par attīstošajām rotaļlietām, tomēr maziem bērniem tās ir ļoti bīstamas. Saplēsti rotaļlietu gabaliņi, monētas, rotaļlietu baterijas, mazas rotaslietas (sprādzes, krelles), piespraudes, korķīši, adatas, pogas, arī burkānu gabaliņi un citi objekti joprojām ir aktuāla Endoskopiju dienesta ikdiena. Regulāri pārskati sava bērna mantu kasti, pārliecinies, ka tur neatrodas nekādi sīki objekti!

Ja 2017. gadā ir mazinājies psihotropo vielu ietekmē ārstēto bērnu skaits, tad par pusi ir pieaudzis vardarbībā cietušo bērnu skaits, kam nepieciešams sniegt palīdzību slimnīcā. Bērnu slimnīcas reanimatologi plāno izglītot ģimenes ārstus, pedagogus, kā arī bāriņtiesu speciālistus, lai pastāstītu, kādas ir vardarbībā cietuša bērna pazīmes. Reizēm tās ir šķiet nemanāmas un rada diskusijas arī atbildīgo iestāžu speciālistu starpā.

Aktivitāšu plāns

Slimību profilakses un kontroles centrs:

  • 300 pedagogu apmācības 1.,2.klasēm un pirmsskolas izglītības dārziņiem par drošības tēmām bērniem. Apmācības papildinātas ar informāciju pedagogiem – kā atpazīt vardarbības pazīmes bērniem;
  • Rīgas un reģionālās apmācības ģimenes ārstiem, kurās iekļauta reanimatologa lekcija par vardarbības pazīmēm bērniem;
  • Kampaņā iesaistītās organizācijas un uzņēmumi aicināti izplatīt savos komunikācijas kanālos SPKC sagatavoto Pašnovērtējuma testu, lai ģimene var novērtē, cik droša vide bērnam ir viņu ģimenes miteklis: https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/traumatisms/bernu-drosiba1/tests?glo_template=text;
  • SPKC aicina aptiekas savā komunikācijā izglītot pircējus par medikamentu novietošanu bērniem nepieejamā vietā;
  • SPKC uzrunā arī vetaptiekas, lai aicinātu izglītot savus klientus, kas jāievēro, ja mājās ir mazs bērns un suns.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija:

  • Organizēs konferenci bāriņtiesu vadītājiem un speciālistiem, kurā tiks iekļauta arī tēma “Kā atpazīt vardarbības pazīmes bērniem?”;
  • Organizēs konferenci pedagogiem par interneta drošības jautājumiem;
  • Organizēs atbalsta grupas audžuģimenēm, aizbildņiem, viesģimenēm un adoptētājiem, kurās izglītos arī par bērnu traumatisma iemesliem un kā tos novērst.

Valsts policija:

  • Aplikācijas “Mana drošība” komunikācija sabiedrībā;
  • Informatīva kampaņa par bērnu piesprādzēšanu, braucot ar auto;
  • Informatīvas aktivitātes, kas skaidros, kā atpazīt varmāku, kā uzvesties un runāt brīžos, kad bērns komunicē ar varmāku.

Rīgas pašvaldības policija:

  • Informatīvas lapiņas bērniem – velosipēdistiem, kuri pārvietojas bez ķiverēm. Pašvaldības policisti lūgs informatīvo lapiņu nodot vecākiem ar lūgumu pārliecināties, ka bērns turpmāk lieto ķiveri. Tāpat uz lapiņas būs informācija, kāda ir droša ķivere;
  • Informatīvas lapiņas bērniem – kājāmgājējiem tumšajā laikā ar informāciju, kāds ir drošs atstarotājs.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs:

  • Pastiprināti pievērsīsies pakalpojumu drošuma uzraudzībai – iekštelpu batutu centriem, piedzīvojumu parkiem, virvju atrakcijām, ūdens atrakcijām u.c., kas ir populārākie bērnu vidū un kur ir augstākais risks gūt traumas; Gatavi operatīvi reaģēt  un pievērst īpašu uzmanību saņemtajai informācijai par nedrošām precēm un pakalpojumiem, kas izraisījuši traumas bērniem;

 

  • Lai identificētu nedrošās preces un pakalpojumus, PTAC ir svarīgi saņemt precīzu un detalizētu informāciju no patērētājiem par traumām, ko tās varētu būt radījušas. Tādēļ PTAC aicina patērētājus ziņot par traumām, ko radījušas nedrošas preces vai pakalpojumi pa tālruni 65452554. 

Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera:

  • Informēs kameras biedrus par precēm, kuras nepareizi lietojot, rada nopietnus veselības traucējumus bērniem;
  • Aicinās vēl vairāk tirgotājus iesaistīties kampaņā “Nosargāsim bērnus”. Tirgotāji aicināti izvietot papildu informāciju, piemēram, pie velosipēdiem, ka tos var lietot bērns tikai tad, ja ir uzvilcis ķiveri. Vai, piemēram, pie batutiem, ka tos var lietot tikai tad, ja ir aizsargtīkls un uz tā atrodas tikai viens bērns.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija:

  • kādā no šī gada LĢĀA Biedru sapulcēm iekļaus tēmu “Kā atpazīt 
    vardarbības pazīmes bērniem?”, kā arī turpinās Biedru sapulcēs ģimenes ārstiem izsniegt SPKC sagatavotos bukletus “Ieteikumi vecākiem bērnu traumatisma profilaksei”, lai tos tālāk ārsti nodotu ģimenēm ar bērniem.

IZM Izglītības Satura centrs:

  • Atbalsts kampaņas video materiālu izplatīšanai skolās, daloties ar skolu kontaktinformāciju.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds veiks kampaņas informatīvo materiālu izstrādi, koordinēs kampaņas norisi, sekos līdzi statistikas rādītājiem un aicinās pievienoties kampaņai ar vien jaunus dalībniekus. 

Veikalu tīkls “Fans”:

  • Plāno pievērst aktīvāku velosipēdu pircēju uzmanību ķiveru lietošanai.

Interneta veikals “Nuko”:

  • Plāno blogā izglītot pircējus par precēm, kuras var būt bīstamas bērniem, ja tās lieto neatbilstoši instrukcijai.

Tipogrāfija “Zemgus”:

  • Atbalstīs materiālu druku kampaņas ietvaros.
Atpakaļ