X
A A A A A
-A A A+

Starptautiskā bērnu onkoloģijas diena – 15.februāris

Šodien, 15.februārī, visā pasaulē tiek atzīmēta bērnu onkoloģijai veltīta diena, kuras ietvaros tiek veicināta sabiedrības plašāka informēšana par šo smago saslimšanu, kā arī tiek organizētas dažādas iniciatīvas, lai izteiktu atbalstu bērniem un jauniešiem, kurus patlaban vai arī iepriekš ir skārusi šī slimība, lai atbalstītu ģimenes un medicīnisko personālu, kuri ir iesaistījušies cīņā ar vēzi.

Latvijā vairāk nekā 50 ģimenes katru gadu uzzina smago diagnozi par bērna saslimšanu ar vēzi. Katra ģimene šo satricinājumu piedzīvo atšķirīgi, onkoloģijas nodaļā pacienti kopā ar saviem vecākiem pavada ilgus mēnešus. Lai atbalstītu šīs ģimenes laikā, kad izjaukta visa ierastā dienas kārtība un tiek izjusts smags fizisks un emocionāls diskomforts, Bērnu slimnīcas fonds projekta “Holistisks un multidisciplinārs atbalsts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenes locekļiem – II” ietvaros attīsta individuāli pielāgotu un holistiskā pieejā balstītu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu. Tas ir otrais posms atbalsta programmai, kas tika uzsākta 2020. gada rudenī.

Kopš 2022.gada novembra programmas otrajā posmā jau 29 ģimenes ir saņēmušas atbalstu – multidisciplinārās komandas ietvaros mākslas terapeiti bērniem rīko deju, kustības un mūzikas terapijas nodarbības, pedagogs organizē socializēšanās un radošās aktivitātes, bērni piedalās uztura speciālista vadītās ēst gatavošanas meistarklasēs, savukārt vecākiem ir iespēja piedalīties psihologa organizētā atbalsta grupā, saņemt garīgo atbalstu, piedalīties fizioterapeita vingrošanas nodarbībās laikā, kurā asistenti jeb auklītes palīdz pieskatīt bērnus.

Lai arī slimība ir smaga, ar nopietnām komplikācijām un blaknēm, tomēr ar mūsdienīgu un savlaicīgu ārstēšanu ir daudz pacientu stāstu ar laimīgām beigām. Latvijā statistiski izveseļošanās radītāji ir līdzīgi kā citās Eiropas valstīs – vidēji līdz 80% gadījumu atkarībā no audzēja veida (piemēram, akūtās limfoblastu leikozes gadījumā izveseļošanās ir > 90% gadījumu).

Priecājamies, ka arī mūsu komandas darbs ir daļa no šīs kopīgās, globālās atbalsta sistēmas, lai pēc iespējas visi bērni tiktu izārstēti un nevienam nebūtu jāzaudē cīņā ar slimību! Mēs katrs varam šodien (un līdz februāra beigām) izteikt savu atbalstu mazajiem cīnītājiem, piedaloties Childhood Cancer International (vairāk kā 176 onkoloģiski slimo bērnu vecāku organizācijas vairāk kā 96 pasaules valstīs) rīkotajā interneta akcijā #ThroughTheirHands. Īpaši izveidotajā interaktīvajā portālā https://iccd.care/en-us/home ir iespējams izkrāsot un pievienot plaukstu kopīgam Dzīvības kokam, ierakstot arī dažus iedrošinājuma un cerības vārdus mazajiem pacientiem, viņu vecākiem, mediķiem, atbalsta personālam! Kopā mēs varam vairāk!

#ESfondi #ESF #EiropasSociālaisFonds #atbalsts #CilvēksIrVērtība

Atpakaļ