X
A A A A A
-A A A+

Decembrī Rīgā aizvadīta psiholoģiskās rehabilitācijas nometne bērniem no Ukrainas lielākās bērnu slimnīcas

Bērnu slimnīcas fonds jau kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmajām dienām atbalsta Ukrainas bērnus, nodrošinot psiholoģisku un cita veida palīdzību veselības uzlabošanai. Lai palīdzētu arī tiem bērniem, kuri šobrīd atrodas Ukrainā un kuriem nepieciešams atbalsts veselības uzlabošanā, Bērnu slimnīcas fonds ir uzsācis sadarbību ar lielāko bērnu slimnīcu Ukrainā – Okhmatdyt. Sadarbības ietvaros BSF pagājušā gada decembrī organizēja psiholoģiskā atbalsta nometni Rīgā tiem Okhmatdyt slimnīcas pacientiem, kuri piedzīvojuši Krievijas okupāciju.

Ukrainas bērnu uzņemšana Latvijā un nometnes norise bija iespējama pateicoties uzņēmuma VS Energy International Ukraine ziedojumam 15 tūkstošu eiro apmērā. Sirsnīgu paldies Bērnu slimnīcas fonda un Okhmatdyt slimnīcas vārdā sakām arī citiem atbalstītājiem, kuri atsaucās aicinājumam un iesaistījās, lai gan bērniem, gan viņu vecākiem šīs būtu brīnišķīgas 10 dienas - Rīgas Dome, TET, Park Inn by Radisson Riga Valdemāra Ķīpsalas peldbaseins, DHL Express Latvia, Rimi Latvija, Līvu Akvaparks, Rakši ZOO, Cēsu pils, Nacionālais Mākslas Muzejs, Paula Stradiņa Medicīnas muzejs, uzņēmumiem Laima un Dzintars, kas sarūpēja dāvanas gan bērniem, gan mammām,  kā arī visiem lieliskajiem restorāniem - Hotel & Restaurant Neiburgs, Kolonāde. Mūsu stāsti, Buberts, BALTA BIETE, Sho Restorāns, Laivu Centrs Restorāns, Ezītis miglā, Hooligaan Bubble Tea & Coffee.

Decembrī uz desmit dienām Rīgā ieradās 20 Okhmatdyt slimnīcas pacienti vecumā no 6 līdz 17 gadiem, lai saņemtu profesionālu psiholoģisko atbalstu un varētu vienkārši atpūsties, izbaudot dažādas aktivitātes un piedzīvojumus. Nometnes ietvaros bērniem un mammām katru dienu notika psiholoģiskā atbalsta grupas, kuras vadīja Pusaudžu resursu centra speciālisti. Papildus tika nodrošinātas arī fizioterapijas nodarbības un radošās darbnīcas, kuras vadīja Darja kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pati atrodas bēgļu gaitās Latvijā.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa:” Kopš Krievijas uzsākta kara Ukrainā esam palīdzējuši vairāk nekā 600 Ukrainas bērniem, kuri patvērumu raduši Latvijā.  Redzam, ka veselības vajadzības Ukrainas bērniem nodrošina valsts, un tikai retās situācijās nepieciešams papildus atbalsts. Tāpēc esam uzsākuši sadarbību ar lielāko bērnu slimnīcu Ukrainā - Okhmatdyt, kurā, līdzīgi kā mūsu Bērnu slimnīcā, ārstējas bērni no visas Ukrainas. Jau no kara pirmajām dienām slimnīcas speciālisti redzēja, cik ļoti bērniem nepieciešams psiholoģisks atbalsts. Dzīve nepārtrauktās bailēs, personīgi un traģiski zaudējumi, savu māju pamešana, neziņa par nākotni – karš daudziem bērniem ir radījis nopietnas un smagus mentālās veselības grūtības. To redzējām arī mēs, kad pirmajā dienā sagaidījām bērnu un viņu vecākus Rīgā. Bet projām aizbrauca jau pavisam citi bērni un viņu mammas, atguvuši spēku un enerģiju caur pozitīvām emocijām un profesionālu atbalstu. Nometne ir apliecinājums tam, ka varam sniegt svarīgu un šobrīd ļoti nepieciešamu atbalstu arī tiem bērniem, kuri turpina dzīvot Ukrainā un katru dienu piedzīvot karu. Tamdēļ jau kopā ar kolēģiem Ukrainā sākam plānot gan nākamās nometnes, gan citus sadarbības pasākumus”.

Okhmatdyt bērnu slimnīcas Psiholoģiskā atbalsta dienesta vadītāja Olena Anoprijenko: “Esam ļoti pateicīgi Bērnu slimnīcas fonda vadītājai par to, ka tik ātrā laikā izdevās noorganizēt lielisku nometni mūsu bērniem. Augstu novērtējam psihologu darbu, un redzējām, cik profesionāli strādā jūsu speciālisti un cik labi prot veidot kontaktu gan ar bērniem, gan viņu mammām. Varējām arī kā speciālisti mācīties un vēlamies sadarbību turpināt, apgūstot jūsu pieredzi un zināšanas. Tikāmies gan ar Bērnu un pusaudžu resursu centra vadību, gan Bērnu slimnīcas vadību, un redzam, ka ir daudz kopīga, kā arī lietas, ko mēs vēlamies no jums aizgūt un ieviest mūsu bērnu slimnīcā Kijevā. Ļoti novērtējam, ka nometnē varēja piedalīties un atbalstu saņemt arī bērnu mammas, kuru emocijas vistiešāk ietekmē bērnus. Ukrainā šobrīd ir ļoti grūti, lielākā daļa nometnes bērni ir piedzīvojuši Krievijas okupāciju, un nav iespējams uzlabot mentālo veselību tādos apstākļos, kad ikdienu ir gaisa trauksme un krīt bumbas. Šeit, Latvijā, mēs saņēmām ne tikai miegu, mieru, siltumu un gaismu, kas mums visiem bija ļoti pietrūcis visu šo gadu, bet arī lielu sirsnību no katra cilvēka, ko sastapām. Atpakaļceļā, iebraucot Ukrainā, uzreiz saskārāmies ar gaisa trauksmi, un decembris nav bijis viegls mēnesis, taču Rīgā uzkrātais resurss, izveidotās attiecības un siltās atmiņas mums palīdz izturēt grūto laiku. Un jau tagad kopā ar Bērnu slimnīcas fondu un Bērnu un pusaudžu resursu centru plānojam gan nākamās nometnes mūsu pacientiem Latvijā, gan starptautisku konferenci Kijevā.”

Nometnes norise nebūtu bijusi iespējama bez brīnišķīgiem brīvprātīgajiem, kuri bija vislabākie palīgi un gidi bērniem un viņu mammām, kā arī liels atbalsts mums, nometnes organizatoriem. Mīļš paldies par sirds siltumu un ieguldīto laiku Diānai Kļimčenko, Marutai Šnorei, Diānai Līdakai, Agnesei Andžānei, Zanei Gedrovičai, Madarai Spēlmanei, Gaļinai Bukovskai, Madarai Biedriņai, Elīnai Sproģei, Oksanai Matvijenko, Darjai Kalašņikovai.

Atpakaļ