X
A A A A A
-A A A+

Pateicoties AS DelfinGroup ziedojumam Bērnu slimnīcā tiek iekārtots velospiroergometrijas kabinets

Bērnu slimnīcas medicīnas tehnoloģiju klāstu ir papildinājis Latvijā pirmais bērniem paredzētais velospiroergometrs, ar kura palīdzību var veikt kardiopulmonālo slodzes testu. Jaunā iekārta ir iegādāta, pateicoties Bērnu slimnīcas fonda ilggadējā atbalstītāja AS DelfinGroup gandrīz 60 tūkstošus lielajam ziedojumam. Tā ir pirmā un vienīgā ierīce Latvijā, kas veic tieši elpošanas, asins, nervu sistēmas un muskuļu skeleta sistēmas funkcionalitātes izmeklējumus bērniem.

 

BKUS Valdes locekle Zane Straume izsaka pateicību un norāda kādas iespējas Bērnu slimnīcai dod jaunā ierīce:  "Mēs ļoti  novērtējam mūsu kolēģu iniciatīvu un ziedotāju atbalstu, lai nodrošinātu iespēju pilnveidot Slimnīcas pakalpojumu klāstu, nodrošinot standartam atbilstošu izmeklējumu kompleksu  gan Bērnu Kardioloģijas un Kardioķirurģijas klīnikas pacientiem, gan arī nodrošinot  jauno sportistu veselības pārbaudi."

"Bērnu slimnīcas ārstiem ir pieredze un zināšanas, kā arī liela motivācija uzlabot ārstniecības un diagnostikas iespējas bērniem tepat Latvijā. Jaunu metožu ieviešanā ziedotāju atbalsts ir ļoti svarīgs, jo palīdz spert pirmo soli, tālāk stafeti nododot ārstiem un valstij, kas pakalpojumu apmaksās. Sirsnīgs paldies ziedotājam – AS DelfinGroup, par atbalstu, kas palīdzēs bērniem saņemt, jaunu vērtīgu palīdzību un stiprinās ārstu motivāciju ikdienas darbā un jaunu ieceru īstenošanā” pateicību pauda Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

AS DelfinGroup valdes loceklis Ivars Lamberts stāsta par ziedojuma motivāciju: “Bērnu iespēju potenciāls ir milzīgs, un mūsu kā sociāli atbildīgas sabiedrības aicinājums ir piedalīties apstākļu radīšanā, lai viņi tās varētu realizēt. Atbalsts medicīnai un bērniem, tostarp ilggadējā sadarbība ar Bērnu slimnīcas fondu, ir nozīmīga AS DelfinGroup Sociālās atbildības politikas daļa. Esam priecīgi, ka mums ir iespēja sniegt šādu atbalstu. "

Izmeklēšanas metode tiks pielietota pacientiem ar iedzimtām sirds kaitēm un patoloģijām, atveseļojoties ilgtermiņā pēc sirds operācijām, pēc iekaisīgām sirds saslimšanām, piemēram, sirds muskuļa iekaisuma jeb miokardīta. To lieto arī pacientiem, kuriem ir novēroti sirds ritma traucējumi, lai izvērtētu vai ir pieļaujama viņu dalība nopietnā fiziskā slodzē. Slodzes laikā var spriest par to, vai pacientam nav sirds ritma traucējumi, un, kā tos ietekmē slodze, var spriest par izmainītu koronāro asinsapgādi. Izmeklējums palīdz noteikt indikācijas ievietošanai sirds transplantācijas gaidīšanas rindā pacientiem ar dilatācijas kardiomiopātiju Velospiroergometrija kopumā ļauj izvērtēt veselības riskus bērniem, tajā skaitā arī ar sportu nodarbinātiem bērniem.

Bērni no sešu gadu vecuma var izmantot skrejceliņu testa veikšanai, bet veloergometrijas riteni ir iespējams izmantot no bērna desmit gadu vecuma, vai, kad ir sasniegts augums, virs 1,40m. Lai pacientam veiktu kardiopulmonālo slodzes testu, pirms pacienta kārtīgas izmeklēšanas bērnu kardiologs, bērnu pulmonologs vai bērnu sporta ārsts izvērtēs indikācijas un kontrindikācijas dotajam izmeklējumam.

Velospiroergometrijas kabinets atradīsies BKUS Ambulatorajā veselības aprūpes daļā. Patlaban norisinās aktīvas apmācības, lai ārsti speciālisti drīzumā varētu sākt pilnvērtīgi pielietot velospiroergometriju pacientu diagnostikai. Ierīce ļaus paplašināt ārstu iespējas pacientu izmeklēšanā.

Atpakaļ