X
A A A A A
-A A A+

Bērnu slimnīcas fonds īsteno projektu nepilngadīgo grūtnieču atbalsta sistēmas pilnveidošanai

No 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. oktobrim, Bērnu slimnīcas fonds īsteno Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) projektu "Mazaizsargātas sabiedrības grupas interešu aizstāvība, veidojot valsts atbalsta sistēmu: Rīcības plāns 2022.-2025. gadam nepilngadīgo grūtnieču atbalstam Latvijā." Projekts tiek finansēts no Kultūras ministrijas piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Bērnu slimnīcas fonds jau vairākus gadus atbalsta nepilngadīgās grūtnieces, kuras ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ginekologu uzskaitē. Atbalsta programmas ietvaros jaunietēm tiek sniegts praktisks atbalsts – dažādu vitamīnu, dzelzs preparātu iegāde,un ceļa izdevumu apmaksa, lai jaunietei būtu iespēja regulāri apmeklēt ārstu. Savukārt emocionālu sniedz mentori, ar kuru palīdzību notiek arī vairāku praktisku ikdienas jautājumu kārtošana,  piemēram, jautājumu risināšana pašvaldību iestādēs, atgādinājumi par ārstu apmeklējumiem. Tāpat Bērnu slimnīcas fonds, sadarbībā ar BKUS Ginekoloģijas nodaļu apmaksā kontracepcijas līdzekļus.

Vairāku gadu garumā, atbalstot nepilngadīgās topošās māmiņas un sadarbojoties ar Bērnu slimnīcas speciālistiem, redzam, cik svarīgi ir savlaicīgi sniegt palīdzību, lai uzlabotu jauno māmiņu un arī viņu mazuļu veselību. Tas ir ne tikai fiziski, bet arī emocionāli ļoti sarežģīts laiks, kas ietekmēs visu turpmāko dzīvi, tāpēc vēlamies mūsu esošo atbalsta programmu paplašināt un pilnveidot. Atbalsta sistēmai būtu jābūt pieejamai visām nepilngadīgajām grūtniecēm visā Latvijā, bet vienlaikus kopā ar nozares speciālistiem ir jādomā arī par izglītojošiem pasākumiem jauniešiem,” komentēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Projekta mērķis ir sniegt informatīvi izglītojošu atbalstu un interešu aizstāvību mazaizsargātai iedzīvotāju grupai (nepilngadīgas grūtnieces un  arī nepilngadīgie tēvi), veicināt izpratni par nepilngadīgo grūtnieču iekļaušanos sabiedrībā, kā arī, sadarbībā ar nozares profesionāļiem un lēmumu pieņēmējiem, izstrādāt Rīcības plānu, kas vērsts uz nepieciešamo  nepilngadīgo grūtnieču atbalsta pakalpojumu iekļaušanu valsts apmaksātā atbalsta sistēmā, kā arī preventīvām darbībām.

Projekta mērķa grupa ir nepilngadīgas grūtnieces, nepilngadīgi tēvi, gaidāmie mazuļi un  nepilngadīgo grūtnieču/tēvu ģimenes, nepilngadīgas jaunās māmiņas. Netiešā mērķa grupa ir Latvijas sabiedrība kopumā. 

Projekta laikā ir plānots veikt divas aptaujas, kuru mērķu grupas būtu nepilngadīgās māmiņas/tēvi, kā arī medicīnas nozares speciālisti, sociālie darbinieki, krīzes centru darbinieki, kuri strādā ar mērķa grupu. Aptaujas tiek veidotas, lai saprast realitāti, ar ko saskaras nepilngadīgie topošie vecāki, kādu atbalstu tie saņem un kas ir tās grūtības, ar kurām mērķa grupa saskaras. Aptaujas rezultāti tiks prezentēti gan sabiedrībai kopumā, gan atbildīgajām institūcijām.

Tāpat projekta laikā ir paredzēts organizēt diskusijas un domnīcas, uz kurām tiks sagatavoti analītiskie materiāli un kuru rezultātā taps projektā iesaistīto pušu izstrādāts “Rīcības plāns 2022.-2025. gadam nepilngadīgo grūtnieču atbalstam Latvijā, veidojot valsts atbalsta sistēmu”. Tajā būs definēts esošās situācijas raksturojums, problēmas izklāsts, turpmākais rīcības plāns un sasniedzamie rezultāti.

Lai atbalstītu mērķa grupu, tiks organizētas video lekcijas un semināri, kā arī atbalsta grupas nepilngadīgajām grūtniecēm, jaunajām māmiņām un tēviem, kuras vadīs Bērnu un pusaudžu resursu centra speciālisti. Sabiedrības informēšanai un izglītošanai tiks izveidots podkāstu cikls un video sērijas, kā arī projekta ietvaros interaktīvajā ceļvedī www.atbalstacelvedis.lv tiks integrēts pakalpojums “Jaunajiem vecākiem”, kurā tiks apkopota pierādījumos balstīta medicīniska rakstura informācija, viss pieejamais valsts un pašvaldību atbalsts, kā arī cita praktiski noderīga informācija.

Atpakaļ