X
A A A A A
-A A A+

Atklāta ziedojumu kampaņa Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra izveidei

Covid-19 pandēmija ir būtiski ietekmējusi bērnu un pusaudžu psihisko veselību: Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) bērnu psihiatri pērn stacionārā snieguši par 185% vairāk konsultāciju nekā 2020. gadā. Lai vienuviet nodrošinātu visaptverošu ārstēšanu gados jaunajiem pacientiem, uzlabotu speciālistu pieejamību un veidotu jaunus pakalpojumus, BKUS sadarbībā ar Bērnu slimnīcas fondu un tā atbalstītājiem 16. septembrī atklāja ziedošanas kampaņu Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra iekārtošanai.

Piedaloties Latvijas Valsts prezidenta dzīvesbiedrei Andrai Levitei, Bērnu slimnīcas fonda vadītājai Lienei Dambiņai un Rimi Latvia pārstāvjiem, kampaņas atklāšanas pasākumā 16. septembrī BKUS teritorijā tika atklāts arī īpašs vides objekts – Dzīvesspēka koks, kura zaros iepītas lentes ar spēka vēlējumiem centra nākamajiem pacientiem.

BKUS dati par pēdējos gados sniegto psihiatrisko palīdzību liecina, ka strauji augusi nepieciešamība pēc speciālistu sniegtajām konsultācijām smagos un akūtos gadījumos. Stacionārā sniegto konsultāciju apmērs 2021. gadā, salīdzinot ar 2020. gadu, audzis par 185%, un par aptuveni 27% palielinājies neatliekami stacionēto pacientu skaits. Pandēmijas laikā divkāršojies paškaitējumu nodarījušo bērnu skaits, par 80% vairāk bērnu meklējuši palīdzību ēšanas traucējumu dēļ, un būtiski pieaudzis arī to pacientu skaits, kuri cieš no garastāvokļa svārstībām, ar stresu saistītiem psihiskiem traucējumiem un depresijas. Konsultācijas stacionārā sniegtas arī citu BKUS nodaļu pacientiem, un visvairāk stacionārā ārstējušies 14–17 gadu veci pusaudži, biežāk meitenes, kurām ir tendence būt uzņēmīgākām pret ciešanām. Savukārt ambulatori bērnu psihiatri 2021. gadā konsultējuši 5695 reizes – gada laikā kopējais ambulatoro konsultāciju skaits pieaudzis par gandrīz 18%.

Jaunajā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā iecerēts veidot jaunus pakalpojumus pacientiem ar ēšanas traucējumiem, atkarībām no psihoaktīvajām vielām, kā arī citiem nopietniem psihiskiem traucējumiem. Plānots, ka individuāli un multidisciplinārās komandās te strādās bērnu psihiatri, psihologi, funkcionālie speciālisti – ergoterapeiti, audio logopēdi, fizioterapeiti, uztura speciālisti, kā arī mākslas terapeiti, medicīnas māsas, citi veselības aprūpes un atbalsta darbinieki. Centra telpu iekārtošanai ar mūsdienīgu inventāru un pacientiem pielāgotu dizainu nepieciešami 500 000 eiro. Ar šobrīd pieejamajiem finanšu resursiem nav iespējams segt visas vajadzības, tādēļ Bērnu slimnīcas fonds lūdz sabiedrības atbalstu.

“Pēdējā desmitgadē aug paaudze, kura apzināti ir piedzīvojusi vienu krīzi pēc otras, kas psihiskās veselības problēmas nenoliedzami saasina. Sākot ar COVID pandēmiju, kas iesākās pirms diviem gadiem un pilnībā vēl nav beigusies. COVID pandēmiju raksturo mentālai veselībai negatīvi apstākļi: mājsēde, sociāla izolācija no radiem un draugiem, attālinātas skolas mācības, šaurie dzīves apstākļi, īpaši ģimenēs ar pieticīgiem ienākumiem, nopietna saslimšana ar vīrusu un arī nāves gadījumi. Kopš šī gada februāra nākusi klāt baiļu un nedrošības sajūta sakarā ar karu Ukrainā, Krievijas agresiju pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, tai skaitā arī pret bērniem un jauniešiem. Sākoties rudenim, bērni un jaunieši mājās dzird un jūt vecāku bažas par gaidāmo finansiālo slodzi sakarā ar enerģijas un pārtikas dārdzību. Un kopš vairākiem gadiem, visam pāri stāv rūpes par nelabvēlīgām globālā klimata izmaiņām, kuras viņi, bērni un jaunieši, savā dzīves laikā droši piedzīvos. Visas šīs krīzes nodarbina bērnus un jauniešus līdztekus citām dabiskajām pārmaiņām – fiziskām, emocionālām un hormonālām izmaiņām katra jaunieša pubertātes gados. Īpaši jaunieši šajās krīzes situācijās glābiņu meklē alkoholā, narkotikās un dažādās psihotropiskās vielās. Tāpēc, lai varētu bērniem un jauniešiem ar palīdzēt visdažādākajām psihiskās veselības problēmām, mūsdienīgā psihiatriskā palīdzība ir kļuvusi daudzveidīgāka,” akcijas atklāšanas pasākumā vēstīja Andra Levite.

“Nepieciešamība pēc psihiatru un psihologu palīdzības bērniem pieaug līdz ar dziļāku veselības aprūpes speciālistu un sabiedrības izpratni par psihosomatiskajām slimībām, taču arī pandēmijas laiks ar ilgstošu mājsēdi un uzturēšanos izolētā vidē ir radījis papildu slodzi bērnu un pusaudžu psihiskajai veselībai. Tas, cik spēcīga un plaukstoša būs Latvija pēc dažiem gadu desmitiem, ir tieši atkarīgs no tā, cik labi šodien rūpējamies par savu bērnu veselību un labklājību. Efektīvam speciālistu darbam ar pacientiem ir kritiski svarīgi nodrošināt gan modernas tehnoloģijas un inventāru specializētām terapijām, gan arī bērniem un jauniešiem patīkamas atpūtas un uzgaidāmās zonas, tāpēc būsim pateicīgi visiem, kuri palīdzēs izveidot tādu Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vidi, kas ārstē, nomierina un palīdz ātrāk atveseļoties,” saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Topošās Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra ēkas kopējā platība būs 4100 m2, un tajā stacionāro palīdzību gada laikā varēs saņemt 550–600 pacientu, kā arī vairāki tūkstoši bērnu un jauniešu, kam vajadzīgas ambulatoras konsultācijas. Šāda centra būvniecība Latvijā ir nozīmīgākais ieguldījums bērnu psihiskās veselības infrastruktūrā pēdējos gados.

Rimi Latvia jau vairākus gadus ir kopā ar Bērnu slimnīcas fondu, un mums patiešām ir izdevies panākt lielas, vērtīgas pārmaiņas, izveidojot pirmo mātes piena banku Latvijā. Esam pārliecināti, ka, liekot spēkus kopā, arī šo lielo, svarīgo mērķi – Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra iekārtošanu – varēsim īstenot jau tuvā nākotnē. Sakām lielu paldies mūsu pircējiem un partneriem, kuri līdz šim atsaucīgi iesaistījušies dažādās ziedošanas kampaņās, un aicinām arī šoreiz nepalikt malā, lai varam palīdzēt mūsu jauniešiem augt stipriem, pārliecinātiem un laimīgiem,” pauž Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers.

Ziedot Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra iekārtošanai var Rimi e-veikalā (www.rimi.lv), ziedojot savu Mans Rimi naudas uzkrājumu, kā arī Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā.

Foto no kampaņas atklāšanas pasākuma: https://failiem.lv/u/wvxpzv5ea (fotogrāfs Toms Norde)

Atpakaļ