X
A A A A A
-A A A+

Aicinām piedalīties aptaujā vecākus, kuru bērni lieto tehniskos palīglīdzekļus!

Lai uzlabotu valsts atbalsta sistēmu bērniem ar kustību traucējumiem, Bērnu slimnīcas fonds īsteno projektu “Es un Tu, Mēs”. Projekta ietvaros vecāki, kuru bērni ar kustību traucējumiem lieto tehniskos palīglīdzekļus, tiek aicināti piedalīties anonīmā interneta aptaujā par pakalpojumu kvalitāti un pieejamību! Aptaujas rezultāti tiks uzrādīti gan atbildīgajām valsts iestādēm, gan sabiedrībai, lai kopīgi lemtu par uzlabojumiem Latvijas tehnisko palīglīdzekļu sistēmā!

EEZ un Norvēģijas grantu programmas “Aktīvo iedzīvotāju fonds” finansētā projekta “Es un Tu, Mēs” mērķis ir iesaistīt sabiedrību ilgtspējīgākas atbalsta sistēmas izveidē bērniem ar kustību traucējumiem. Aptauja veidota sadarbībā ar rehabilitācijas jomas speciālistiem, un tās rezultāti palīdzēs izvērtēt, cik apmierināti ar tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumu kvalitāti un pieejamību ir vecāki, kuru bērniem šie pakalpojumi ir nepieciešami! Rezultāti tiks prezentēti gan sabiedrībai, gan valsts lēmumu pieņēmējiem – Veselības un Labklājības ministrijām, kā arī Saeimas deputātiem.

Aptauju iespējams aizpildīt šeit!

Par projektu

Pēdējos trīs gados Bērnu slimnīcas fonds kopumā ir sniedzis atbalstu 108 bērniem ar kustību traucējumiem, turklāt daļa no šiem bērniem atkārtoti saņem finansiālu atbalstu tehniskajiem palīglīdzekļiem, jo bērni aug un katru gadu ir nepieciešams jauns, lielāks tehniskais palīglīdzeklis.

Redzot atbalsta lūgumu pieaugumu un saprotot, ka atbalstu bērnu tehniskajiem palīglīdzekļiem vajag katru gadu, Bērnu slimnīcas fonds ir uzņēmies realizēt projektu “Es un Tu, Mēs”. Projekta mērķis ir veicināt pilsonisko aktivitāti un līdzdalību politikas dokumentu izstrādē, kā arī lēmumu pieņemšanas procesos, un veicināt izpratni sabiedrībā par bērnu ar kustību traucējumiem līdztiesības būtiskumu demokrātijas attīstībā.

“Mums jau ir veiksmīga un vērtīga pieredze, īstenojot projektu, kurā iesaistījām gan speciālistus, gan bērnu vecākus, gan atbildīgās ministrijas un deputātus, kā arī citas nevalstiskās organizācijas, lai veidotu atbalsta sistēmu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem (AST). Līdzīgi vēlamies valsts līmenī pārskatīt atbalsta iespējas bērniem ar kustību traucējumiem, jo, kaut arī atšķirībā no bērniem ar AST šeit jau ir izveidota sistēma, mēs ikdienā redzam, ka tā ir nepilnīga un būtu nepieciešami daudzi uzlabojumi. Arī šoreiz iesaistīsim pēc iespējas plašāku dalībnieku loku, lai rezultātā taptu pārdomāts un kvalitatīvs reformu plāns, kas varētu nodrošināt bērniem un viņu ģimenēm pilnvērtīgu atbalstu,” projekta ieceri komentēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Projekts tiek realizēts no 01.12.2021. līdz 30.11.2023, un tā laikā tiks īstenotas šādas aktivitātes:

  • Aptaujas vecākiem, kuru bērni ir ar kustību traucējumiem “Tehnisko palīglīdzekļu realitāte Latvijā ”, “Es sabiedrībā”;
  • Diskusiju un domnīcu cikls:  “Rodam risinājumu”, uz kurām tiks aicinātas visas iesaistītās puses (ministrijas, valsts institūcijas, tehnisko palīglīdzekļu izgatavotāji, vecāku pārstāvji, nevalstiskās organizācijas);
  • Podkāstu cikls: “Vienādas iespējas visiem”;
  • Kopīgs projektā iesaistīto pušu izstrādāts Tehnisko palīglīdzekļu reformas plāns 2024.-2027. gadam, kurā definēts esošās situācijas raksturojums, problēmas izklāsts, turpmākais rīcības plāns un sasniedzamie rezultāti;
  • Kampaņa “Vecāki kā savu bērnu aizstāvji”;
  • Starptautiska konference “Bērni ar kustību traucējumiem kā līdzvērtīga sabiedrības daļa”.

Projekta rezultātā tiks veicināta sabiedrības izpratne par bērnu ar kustību traucējumiem izaicinājumiem, līdztiesību ikdienas dzīves kvalitātē un iekļaujošu attieksmi demokrātiskā sabiedrībā. Tāpat projekta ietvaros tiks nodrošināta sabiedrības interešu aizstāvība konkrētā sociālā jomā ar mērķi stiprināt Satversmē noteiktās demokrātiskās vērtības un cilvēktiesību ievērošanu Latvijā. Projekta rezultātā tiks izstrādāts Tehnisko palīglīdzekļu reformas plāns 2024.-2027. gadam, kurš tiks iesniegts atbildīgajās ministrijās.

 

Papildu informācijai sazināties ar:

Karīna Pētersone

Projektu un komunikācijas daļas vadītāja

Bērnu slimnīcas fonds

E-pasts: karina@bsf.lv

Atpakaļ