X
A A A A A
-A A A+

Projekts "Holistisks un multidisciplinārs atbalsts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenes locekļiem"

Septembrī aprit gads, kopš Bērnu slimnīcas fonda Vecāku māja realizē atbalsta programmu Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas bērniem un viņu ģimenēm. Multidisciplināra 10 dažādu speciālistu komanda ir sniegusi atbalstu  vairāk nekā 45 bērniem un viņu vecākiem. Sociālās rehabilitācijas programma ietver deju un kustību terapiju, ēst gatavošanas meistarklases, mūzikas terapiju, bērnu pieskatīšanu, pusaudžu un vecāku atbalsta grupas, fizioterapiju vecākiem, pastorālu atbalstu, socializēšanas aktivitātes ģimenēm jeb “Tējas pēcpusdienas”.

Sadarbībā ar “Tutas lietu” komandu ir tapis video par onkoloģijas pacientiem tik svarīgo un nereti izaicinošo ēšanas tēmu. Pateicoties šim video, ko vairāki bērni ir paguvuši noskatīties jau neskaitāmas reizes, burkānu un ķirbju zupa krāsas dēļ tiek saukta par Tutas lapsiņas zupu. Savukārt pateicoties Ezras ģimenei, esam iedzīvinājuši jaunu tradīciju  - zvana zvanīšanu, bērnam noslēdzot ārstēšanos nodaļā. Hēlija baloni palīdz šo dienu gluži kā dzimšanas dienu pārvērst par patiesiem un ilgi gaidītiem svētkiem.

Par šī projekta pakalpojumu nozīmi Hematoonkoloģijas nodaļā liecina mediķu atsauksmes. Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas virsārste Santa Kursīte:

Viens no paliekošajiem projekta ieguvumiem varētu būt ilgtermiņa psihoemocionālais ieguvums, kas palīdz bērnam un viņa vecākiem izvairīties no potenciālas psiholoģiskas traumas, kas var rasties atbalsta trūkuma dēļ sāpīgas pieredzes laikā ārstēšanās procesā. Projekta speciālistu komanda palīdz bērnam un visai ģimenei justies pēc iespējas “normāli” un brīžiem, atsevišķos aspektos, pat labāk nekā ierastajos mājas apstākļos. Saņemot šo īpašo attieksmi, pacienti un viņu vecāki piedzīvo šo laiku kā jaunu pieredzi, ne tikai kā traumatisku periodu.”

Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas virsmāsa Irina Sabadoša:

“Visi iesaistītie speciālisti – auklītes, mūzikas, kustību terapijas speciālisti un citi sniedz lielu atbalstu bērnu emocionālā un fiziskā stāvokļa uzlabošanā, kā arī ir lielisks atbalsts vecākiem, kuri ilgstoši atrodas slimnīcā kopā ar bērnu ārstēšanās laikā. Nodaļas bērni un vecāki ir ļoti novērtējuši šī projekta laikā sniegto atbalstu un cer uz šī projekta turpināšanu. Projektā sniegtie pakalpojumi – īpaši auklīšu palīdzība – ir neatsverams atbalsts arī aprūpes personālam.”

Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas māsa Madara Blumberga:

“Projekta norises laikā pacienti un arī tuvinieki ir priecīgāki, viņiem ir vairāk pozitīvu ārstēšanās mirkļu, ir vieglāk tikt galā ar grūtībām un ikdienas izaicinājumiem. Viņi ir labāk saprasti, nodrošināts lielāks atbalsts kopumā, jo to visu nevar paveikt tikai medmāsa vai ārsts. Onkoloģisku saslimšanu ārstēšana ir posms, lielāks vai mazāks laiks, kad ikdienas dzīve ir apstājusies un pilnīgi mainās. Ar saslimšanu un tās terapiju jāmācās sadzīvot, ar blaknēm un komplikācijām jātiek galā. Kopš projekts ir sācies, es redzu, ka vecāki ir nedaudz nosvērtāki, bērni runā un stāsta par Tējas pēcpusdienām un piedzīvoto, un tās ir patīkamas atmiņas un mirkļi. Savā ziņā projekta speciālisti no visām pusēm mazina sāpes un ikdiena ir gaišāka un vieglāka, jo vecāki ir uzklausīti, spēj tikt galā ar savām emocijām, un bērnu labās sajūtas un aktivitātes veido pozitīvas atmiņas.”

Eiropas Savienības Sociālo fondu finansētais, Bērnu slimnīcas fonda īstenotais  projekts nr.9.2.2.3/20/A/030 "Holistisks un multidisciplinārs atbalsts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenes locekļiem".

Atpakaļ