X
A A A A A
-A A A+

Top jauna bezmaksas atbalsta mācību programma vecākiem, kuru bērniem ir AST vai aizdomas par šādu diagnozi!

Kopš 2021. gada marta, pateicoties A/S “Latvijas valsts meži” Sociālās palīdzības programmai, ko administrē Fonds Ziedot.lv, Bērnu slimnīcas fonds ir apņēmies piemērot Latvijas situācijai programmu “Mazie soļi” (“Simple steps”).

Tā ir atbalsta mācību programma vecākiem, kuru bērniem ir Autiskā spektra traucējumi (AST), taču programma būs noderīga arī tiem vecākiem, kuru bērnam nav uzstādīta diagnoze, bet ir aizdomas par AST. Programma ir efektīvs mācību instruments kā palīdzēt labāk tikt galā ar ikdienas izaicinājumiem ģimenēm, kurās aug bērni ar AST. Tā balstās  uz efektīvu, zinātniski pierādītu metodi – ABA (Applied Behavior Analysis) jeb Lietišķās uzvedības analīzi.

Programmu ir izveidojuši profesionāli uzvedības analītiķi no Īrijas, kuri apmācības veidoja ar mērķi stiprināt ģimenes, kurās aug bērni ar AST, kā arī sniegt praktiskas zināšanas un iemaņas kā palīdzēt savam bērnam brīdī, kad ABA terapijas nodarbības ir grūti vai vispār nav pieejamas (speciālistu un/ vai finansējuma trūkuma, kā arī garo rindu dēļ).
Programma sniedz palīdzības instrumentu/darbarīku vecākiem, lai tiem būtu iespēja strādāt ar bērnu mājās, neatkarīgi no tā vai bērns papildus apmeklē nodarbības pie ABA speciālista  vai nē.

Bērnus ar AST Bērnu slimnīcas fonds atbalsta jau kopš 2017. gada. Ar katru gadu atbalsta lūgumu skaits aug, un šobrīd ir izveidojusies situācija, kad regulāri rindā uz palīdzību gaida 40 bērni. Turklāt lielākā daļa bērnu ir pavisam mazi, ap 2 gadu vecumu, kad mērķtiecīga terapija un agrīna intervence var būt ļoti efektīva. Lai arī ziedotāju atsaucība ir milzīga un ar katru gadu arvien vairāk tiek saņemts atbalsts tieši bērniem ar AST, diemžēl pieprasījums ir lielāks, tāpēc nepārtraukti meklējam daudzpusīgus risinājumus. Pateicoties nozares speciālistu ieteikumiem, esam uzsākuši darbu pie “Mazie soļi” programmas ieviešanas Latvijā, kas būs vērtīgs un praktisks atbalsts dažādu vecumu bērnu ar AST ģimenēm. Paralēli strādājam arī pie tā, lai jau no nākamā gada bērniem ar AST būtu pieejami arī vasts apmaksāti pakalpojumi, taču katra diena bērna attīstībai ir ļoti svarīga, tāpēc ceram, ka šī programma jau pavisam drīz būs noderīgs instruments daudzām ģimenēm Latvijā”, stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Programmu “Mazie soļi” (“Simple steps”) ir plānots ieviest līdz gada beigām un tā tiks nodota ģimenēm bez maksas.

"Projekts tiek finansēts A/S "Latvijas valsts meži" Sociālās palīdzības programmas ietvaros, ko administrē Fonds Ziedot.lv"

Atpakaļ