X
A A A A A
-A A A+

Atsauksmes par projekta "Holistisks un multidisciplinārs atbalsts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenes locekļiem" pirmajiem 10 norises mēnešiem

Foto mirklis no deju un kustību terapijas nodarbības

Bērnu slimnīcas fonds, realizējot projektu nr.9.2.2.3/20/A/030 "Holistisks un multidisciplinārs atbalsts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenes locekļiem", tā īstenošanas pirmajos 10 mēnešos ir sniedzis atbalstu jau 42 Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas pacientam.

Multidisciplinārajā atbalstā ietilpst mūzikas, deju un kustību terapijas, ēst gatavošanas meistarklases, radošās darbnīcas un socializēšanās aktivitātes, atbalsta grupas pusaudžiem un vecākiem, pastorāls un mentora sniegtais atbalsts, kā arī auklīšu piedāvātie pakalpojumi, lai vecāki varētu paši izmantot fizioterapeita sniegtās iespējas.

Par šī projekta pakalpojumu efektivitāti liecina mediķu un vecāku atsauksmes:

Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas virsārste Santa Kursīte:

Pacientu vecāki ir ļoti pateicīgi un priecīgi par šādu iespēju, bieži vien izskan izteikumi, ka 10. nodaļa ir tāda vieta, kur pacienti un viņu vecāki ierodas un atgriežas labprāt, kas ir milzīgs pagodinājums. Domāju, ka liels nopelns tajā ir šim projektam, kas sniedz trūkstošos elementus pacientu aprūpē.

Es nevaru izcelt vienu vai kādu konkrētu aktivitāti, kas būtu visnoderīgākā, jo patiesība slēpjas tajā, ka ikkatrs aktivitāšu gabaliņš veido to veselumu jeb katram tiek savs, savukārt cits spēj paņemt un pieņemt visu. Ja sākumā domājām, vai nav par daudz aktivitāšu un kā būs, tad tagad saprotams – tā ir jau norma!

Viens no paliekošajiem projekta ieguvumiem varētu būt ilgtermiņa psihoemocionālais ieguvums, kas palīdz bērnam un viņa vecākiem izvairīties no potenciālas psiholoģiskas traumas, kas var rasties atbalsta trūkuma dēļ sāpīgas pieredzes laikā ārstēšanās procesā. Projekta speciālistu komanda palīdz bērnam un visai ģimenei justies pēc iespējas “normāli” un brīžiem, atsevišķos aspektos, pat labāk nekā ierastajos mājas apstākļos. Saņemot šo īpašo attieksmi, pacienti un viņu vecāki piedzīvo šo laiku kā jaunu pieredzi, ne tikai kā traumatisku periodu.

Par projekta speciālistiem runājot, šķiet, ka viņi visi ir kļuvuši par nedalāmu vienību no nodaļas kolektīva un ar savu enerģiju, pozitīvo attieksmi ir lielisks atbalsts mums visiem! Paldies, no sirds!

Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas virsmāsa Irina Sabadoša:

Visi iesaistītie speciālisti – auklītes, mūzikas, kustību terapijas speciālisti sniedz lielu atbalstu bērnu emocionālā un fiziskā stāvokļa uzlabošanā, kā arī ir lielisks atbalsts vecākiem, kuri ilgstoši atrodas slimnīcā kopā ar bērnu ārstēšanās laikā.

Īpaši noderīga un interesanta kā pašiem bērniem, tā viņu vecākiem ir ēdienu gatavošanas meistarklase, kurā bērni un vecāki tiek iesaistīti un iepazīstināti ar veselīga uztura gatavošanas pamatprincipiem, kas ir īpaši noderīgi un svarīgi bērnu ar onkoloģiskām saslimšanām ārstēšanas procesā.

Nodaļas bērni un vecāki ir ļoti novērtējuši šī projekta laikā sniegto atbalstu un cer uz šī projekta turpināšanu. Projektā sniegtie pakalpojumi – īpaši auklīšu palīdzība – ir neatsverams atbalsts arī aprūpes personālam.

Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas māsa Madara Blumberga:

Projekta norises laikā pacienti un arī tuvinieki ir priecīgāki, viņiem ir vairāk pozitīvu ārstēšanās mirkļu, ir vieglāk tikt galā ar grūtībām un ikdienas izaicinājumiem, viņi ir labāk saprasti, nodrošināts lielāks atbalsts kopumā, jo to visu nevar paveikt tikai māsa vai ārsts. Onkoloģisku saslimšanu ārstēšana ir posms, lielāks vai mazāks laiks, kad ikdienas dzīve ir apstājusies un pilnīgi mainās. Ar saslimšanu un tās terapiju jāmācās sadzīvot, ar blaknēm un komplikācijām jātiek galā. Kopš projekts ir sācies, es redzu, ka vecāki ir nedaudz nosvērtāki, bērni runā un stāsta par Tējas pēcpusdienām un piedzīvoto, un tās ir patīkamas atmiņas un mirkļi. Savā ziņā projekta speciālisti no visām pusēm mazina sāpes un ikdiena ir gaišāka un vieglāka, jo vecāki ir uzklausīti, spēj tikt galā ar savām emocijām un bērnu labās sajūtas un aktivitātes veido pozitīvas atmiņas

Nevaru nevienu no šīm aktivitātēm izņemt, lai teiktu, ka tā ir mazsvarīga un turpmāk nebūs nepieciešama. Katrs ir svarīgs un konsultācijas nozīmība atkarīga no tā, kas tieši šajā vienā brīdī ir aktuāls pacientam.

Projekta komanda strādā efektīvi un pilnīgi noteikti ir uz klientu / pacientu un viņa ģimeni orientēti. Katram pacientam tiek atrasta vajadzīgā pieeja un vērtīgākās no nodarbībām vai aktivitātēm. Pacienti un ģimenes mēdz būt noslēgti un esmu novērojusi, ka projekta speciālisti ir saliedējuši bērnus un vecākus, kuri pavada laiku slimnīcā.

Normāla prakse pasaulē paredz onkoloģijas (ne tikai) pacientu aprūpē iesaistīt speciālistus, kuri nodrošina aktivitātes un atbalstu ārpus tiešā māsu un ārstu darba.

Vecāku atsauksmes:

Kuras no projekta aktivitātēm ir visvairāk palīdzējušas Jūsu bērnam? Kādas pozitīvas izmaiņas bērnā Jūs novērojat saistībā ar tām?

  • Jebkas, kas novērš domas no ikdienas un dod iespēju darīt, būt, pilnveidoties, smaidīt ir svarīgi;
  • Kustību terapija - dažas no terapijā izmantotajām metodēm ļoti patīk meitiņai. Tās arī veicam mājās;
  • Auklītes - bērnu iepriecina ar nedalītu uzmanību, spēlēm, jo dienas slimnīcā ir ļoti garas;
  • Smilšu terapija, mūzikas un deju terapija - pēc šīm nodarbībām bērns jūtas atvieglots, pozitīvi noskaņots;
  • Pusaudžu atbalsta grupa - iegūti jauni draugi, kļuvis atvērtāks, runātīgāks. Tējas pēcpusdienas ar viesiem - kļuvis drosmīgāks, spēj uzdot jautājumus svešiem cilvēkiem.

Kuras no projekta aktivitātēm ir palīdzējušas Jums kā vecākam? Ko tās ir devušas Jums?

  • Fizioterapija, tikšanās vecākiem Zoom. Fizisks un emocionāls atbalsts līdzsvaram.
  • Ļoti patika Zoom saruna ar Dr. Valaini. No savas puses ieteiktu ik pa laikam sarunu ar kādu no ārstiem. Jo joprojām ir tik daudz jautājumu;
  • Sarunas ar citiem vecākiem. Morālais atbalsts, apziņa, ka neesmu viena;
  • Vecāku atbalsta grupa - iegūts iedrošinājums šajā laikā, iegūti jauni draugi, ir bijuši iespēja izteikt savu sāpi un pozitīvi skatīties nākotnē uz priekšu;
  • Auklītes ir vienkārši fantastiskas, varēju nedaudz atvilkt elpu. Diemžēl.uz masāžām netiku, bet dikti gribēju tādu relaksāciju.

Jūsu ieteikumi esošo aktivitāšu / pasākumu pilnveidošanai!

  • Fizioterapija vecākiem vairāk kā 20 reizes;
  • Paplašināt auklīšu pakalpojumu, tas ir būtiskāks par visu citu;
  • Vairāk stāstīt par aktivitātēm, kā tās pieejamas;
  • Lai izdodas turpināt projektu un ieviest ideju ilgtspējīgu arī pēc projekta noslēguma.
Atpakaļ