X
A A A A A
-A A A+

"Bliss Gelato" izstrādājis jaunu produktu mazo pacientu rehidratācijas nolūkiem.

....Tērbatas ielas vasaras piedāvājumā bija iespējams nogaršot lielisko Bliss gelato, ko izpirka acumirklī...Bet neviens nevarēja pat nojaust, ka tā izgatavotājs dara unikālas lietas Latvijas slimo bērnu labā...

 “Viss sākās ar vēlmi uz Ziemassvētkiem iepriecināt mazos pacientus ar gelato, bet pēc veiksmīgiem cienastiem,  mani uzrunāja Bērnu slimnīcas ārstes Arta Bārzdiņa, Gunta Laizāne un Gunda Zvīgule- Neidere, aicinot izstrādāt jaunu produktu mazo pacientu rehidratācijas nolūkiem. Tas sakrita ar manu vēlmi ziedojumos pieskatīt Latvijas bērnus, “ tagad atceras Kārlis Gross. Austrālijas latvietis tehnisko zinātņu doktors, zinātnieks, profesors un uzņēmējs nu jau desmit gadus dzīvo Latvijā, lai ar savu pasaules universitātēs gūto pieredzi dotu vērtīgu pienesumu Latvijai. Zinātnieka potenciāls varētu būt vairāk atbalstīts, bet viņš arī pats aktīvi meklē un ar lielu iniciatīvu darbojas, lai ar zinātnisku pieeju veidotu produktus ar pievienoto vērtību sabiedrībai. Viens pētījumu virziens ir implanti ortopēdijā, zinātniskais virziens ir attīstīts materiālu inženierijas jomā, vēl viens – saistībā ar ledu. Šo zinātnisko virzienu viņš pats dēvē par hobiju jau 21 gada garumā, veidojot gelato (itāļu saldējums) ar pilnveidotu tekstūru un īpašībām, tajā mazāk gaisa nekā komerciālos saldējumos un tiek izmantoti nepasterizēti augļi un ogas. Gelato tika prezentēts IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresā pirms diviem gadiem un pozitīvi novērtēts gan no dalībnieku, gan Eiropas Kopienas direktora ģenerāļa Jean Pacquet puses.

Pacietīgā kopdarbā jau divu gadu garumā ar Bērnu slimnīcas ārstu komandu gelato laboratorijā  tapis Regato – saldēts orālās rehidratācijas līdzeklis. Sadarbība  ir rezultējusies ar lielisku iespēju daudziem mazajiem pacientiem zāļu devā saņemt baudāmu Regato – speciāli izgatavoto saldēto orālās rehidratācijas līdzekli ar ābolu garšu. Pagaidām tikai ar vienu garšu, jo vēl daudz kas pētāms šajā jomā – īpaši saistībā ar gastrofiziku: kādas krāsas, vijīguma, garšas un smaržas produkts mazajiem pacientiem pievilcīgāks. Tiek proponētas iespējas izmantot arī sakņu nepasterizētās sulas... Veiksmīgā rezultāta pamatā bija idejas rašanās no bērnu ārstu puses un idejas realizēšana no gelato meistaru puses – Kārļa un viņa abiem dēliem Aleksandra un Matīsa. Regato komanda turpina darbu...

”Darba vēl daudz,”atzīst zinātnieks, uzsverot, ka lielu atbalstu sniedz Bērnu slimnīcas ārsti – entuziasti, vēloties mazajiem pacientiem  adatas un nebaudāmas zāles aizstāt ar pievilcīgu un garšīgu  produktu. Rezultāti iepriecina un dod stimulu turpmākiem meklējumiem.   Mēneša laikā tiek saņemtas ap 300 porcijas īpašā saldējuma, ko galvenokārt piegādā bērniem ar gastroenterītu un dehidratāciju, kā arī tas veiksmīgi tiek izmantots arī pēc LOR operācijām.

Lieliskajai zinātnieka un ārstu sadarbībai ir pateicīgi mazie pacienti un viņu vecāki, bet šis sirdsdarbs ir cerīgs paraugs, kā palīdzēt tiem, kam klājas grūti.

Atpakaļ