X
A A A A A
-A A A+

Top pirmā mātes piena banka Latvijā: Parakstīts līgums par piena analizatora iegādi

Lai izveidotu Latvijā pirmo mātes piena banku, kas nodrošina, ka izdzīvošanai tik svarīgo mātes pienu saņem arī tie priekšlaikus dzimušie bērniņi, kuru māmiņām piena nav, iegādāts piena analizators – viena no svarīgākajām ierīcēm mātes piena bankas projekta īstenošanai. Līdzekļus analizatora iegādei izdevies savākt vērienīgā labdarības kampaņā Dod spēku vismazākajam!, ko rīkoja Latvijas Neonatologu biedrība sadarbībā ar uzņēmumiem Nutricia un Rimi, kā arī Bērnu slimnīcas fondu un priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību Esmu klāt!. Dažu mēnešu laikā piena bankas izveidei tika saziedoti 35 427,17 eiro.

“Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā ir īpaša diena – ielikti pamati Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidē. Pēc vairāku mēnešu rūpīgas piedāvājumu izpētes, šodien tika parakstīts līgums (ar Zviedrijas uzņēmumu “VIOLA VITALIS” AB) par piena analizatora iegādi 28 800,00 eiro vērtībā,” stāsta Latvijas Neonatologu biedrības valdes priekšsēdētāja, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas neonatoloģe Amanda Smildzere. “Piena analizatora iegāde ir liels un būtisks solis pretī piena bankas izveidei, tomēr, lai tā sāktu darboties, nepieciešams iegādāties arī pārējo aprīkojumu – pasterizētāju, medicīniskās saldētavas un ledusskapjus, piena sūkņus un citas ierīces,” skaidro ārste, piebilstot, ka trūkstošā aprīkojuma kopējās izmaksas lēšamas ap 120 tūkstošiem eiro.

Mātes piena banka – būtisks atbalsts vismazāko izdzīvošanai

Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei. Diemžēl ne visām māmiņām,  mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc gandrīz visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek. Pašlaik Latvija un Rumānija ir vienīgās valstis Eiropā, kurās nav izveidota mātes piena banka.

“Pirms laika dzimušajiem mazuļiem lielāko spēku augt dod mammas piens, tāpēc mātes piena bankas izveide ir nozīmīgs projekts ļoti daudziem no Latvijas vismazākajiem bērniem. Ne visām māmiņām, bērniņam piedzimstot priekšlaikus, ir savs piens, un šādos gadījumos otra piemērotākā izvēle būtu donoru piens,” stāsta Dr. Smildzere.

Piena analizators – praktiski pielietojams vēl pirms piena bankas atklāšanas

Mātes piena bankas izveide ir laikietilpīgs process un līdz piena bankas atklāšanai vēl sperami vairāki soļi, tāpēc būtiski piezīmēt, ka arī līdz tam piena analizators nestāvēs dīkstāvē – ar tā palīdzību tiek noteikts mammas pienā esošo uzturvielu daudzums. Lai augtu un attīstītos, priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem nepieciešams vairāk uzturvielu nekā laikā dzimušajiem bērniem, taču bērna kuņģītis vēl nav paguvis attīstīties un ir ļoti mazs, tāpēc katra piena lāse ir no svara. Piena analizatoru izmanto, lai pārbaudītu mammas piena makroelementu sastāvu, tādējādi nosakot, vai tajā ir pietiekami daudz vismazākajiem tik kritiski svarīgo uzturvielu, piemēram, olbaltumvielu, lipīdu un laktozes. “Pirms laika dzimušo bērnu uztura prasības ir lielākas, jo viņi patērē vairāk enerģijas. Ja agrie bērniņi ar uzturu nesaņems visu nepieciešamo, viņi neizdzīvos, tāpēc dažkārt nepieciešams pienu stiprināt,” skaidro neonatalogs, Nutricia Research agrīnā dzīves posma uztura izpētes programmas galvenais medicīniskais direktors Rūrds van Elburgs (Ruurd van Elburg).

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Latvijas Neonatologu biedrība, Bērnu slimnīcas fonds, priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrība Esmu  klāt!, kā arī uzņēmumi Nutricia un Rimi pauž vissirsnīgāko pateicību visiem ziedotājiem par atbalstu. “Mātes Piena bankas ieceres īstenošana nav iespējama bez atbalstītājiem, jo projekts ir sarežģīts un ļoti dārgs, tāpēc esam pateicīgi visiem, kuri aiz lielās naudas summas redz mūsu pašus mazākos bērniņus un ir gatavi palīdzēt viņiem! Mums vēl kopā ir liels darbs darāms un garš ceļš ejams, taču ticu, ka viss izdosies un tuvāko gadu laikā arī Latvijā priekšlaikus dzimušiem bērniņiem būs nodrošināta labākā iespēja augt lieliem un veseliem!” par atbalstu pateicas Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Atpakaļ