X
A A A A A
-A A A+

Hematoonkoloģijas nodaļai 15 gados sniegts nozīmīgs atbalsts

Kopīgas rūpes par bērniem ar onkoloģiskām saslimšanām rezultējušās daudzos nozīmīgos ārstniecības uzlabojumos.

Pagājušajā nedēļā Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas mazie pacienti uzsāka ārstēšanos jaunajās nodaļas telpās, kuras šobrīd ir aprīkotas ar visu nepieciešamo, lai nodrošinātu bērniem profesionālu ārstniecību un patīkamu, slimības profilam atbilstošu vidi. Septembrī daudzviet pasaulē atzīmēja bērnu onkoloģijas mēnesi, kad pievērsa pastiprinātu uzmanību onkoloģisko pacientu ārstniecības un atbalsta pasākumiem. Bērnu slimnīcas fonds ir apkopojis informāciju par 15 darbības gados ziedojumos saņemtajiem un dažādos projektos Hematoonkoloģijas nodaļai piesaistītajiem līdzekļiem un to izlietojumu.             

Kopumā nodaļai piesaistīti 1 276 282 EUR, un, pateicoties cilvēku atsaucībai, mazo hematoonkoloģijas pacientu labā paveikts ļoti daudz!

Sirsnīgs paldies ikvienam, kurš šo gadu laikā ir ziedojis un palīdzējis uzlabot bērnu ar hematoonkoloģiskām saslimšanām ārstniecības iespējas!

Lielākais projekts Bērnu slimnīcas fonda 15 gadu pastāvēšanas laikā ir veiksmīgi noslēdzies, jo no pagājušās nedēļas Hematoonkoloģijas pacienti ārstējas jaunajās nodaļas telpās! Šis tiešām ir liels notikums gan pacientiem un viņu vecākiem, gan nodaļas personālam, jo jaunās telpas spēj nodrošināt daudz labāku un veiksmīgāku ārstniecības procesu. Vienlaikus apzināmies, ka telpas vēl neatrisina visas problēmas, ar kurām sastopas pacienti un viņu vecāki ārstniecības laikā, tamdēļ jau šobrīd esam uzsākuši atbalstīt vairākus pasākumus, lai nodrošinātu maksimāli veiksmīgu ārstniecības rezultātu. Kā piemēru var minēt “otro profesionālo viedokli”, proti, iespēju saņemt neatkarīga ārvalstu speciālista konsultāciju par bērna veselības stāvokli un piemērojamo terapiju. Onkoloģiskas saslimšanas ir saistītas ar augstiem riskiem, tamdēļ svarīgi, lai sarežģītos gadījumos, kad bērnam ir retāk sastopama diagnoze, bērna vecākiem un arī mūsu speciālistiem ir iespēja konsultēties ar ārvalstu kolēģiem, lai nodrošinātu bērnam labāko ārstniecību. Paralēli medicīniska rakstura palīdzībai, turpinām rūpēties arī par psiholoģiska atbalsta uzlabošanu gan bērnam, gan vecākiem, gan arī personālam, jo ārstēšanās periods  ir gan psiholoģiski, gan fiziski ļoti grūts un ilgstošs.

PAVEIKTAIS:

ATBALSTS PACIENTIEM UN VIŅU ĢIMENĒM 280 932 EUR apmērā, kas ietver:

  • ceļa un uzturēšanās izdevumu segšanu, ja nepieciešama konsultācija vai ārstēšanās ārpus Latvijas;
  • izmeklējumu, analīžu izmaksu segšanu ārzemēs (arī kurjerpasta apmaksa izmeklējumu nosūtīšanai), ja to nav iespējams veikt Latvijā;
  • ārstniecības izdevumu segšanu bērniem ārpus Latvijas;
  • palīgierīču, speciālā aprīkojuma iegādi, dažādu terapiju nodrošināšanu pacientiem, ja to neapmaksā valsts;
  • medikamentu iegādi, ja šie medikamenti netiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem.

Šāda palīdzība sniegta 127 pacientiem.

  • Jau deviņus gadus sadarbībā ar Sixt Leasing un Astramar Transport Fonds īsteno projektu Braucam mājās, lai nodaļas pacienti, kas izgājuši ķīmijas terapijas kursu, tiek aizvesti mājās no slimnīcas, kā arī kompensējam transporta izdevumus. Šī ir nenovērtējama palīdzība bērniem un viņu vecākiem, jo īpaši maznodrošinātām Latvijas tālākajās vietās dzīvojošām ģimenēm.

Šajā laikā veikti 1266 braucieni mājās no slimnīcas un nepieciešamības gadījumā atpakaļ 208 pacientiem.

ĀRSTU IZGLĪTĪBA

Atbalsts dalībai konferencēs, semināros ārvalstīs un Latvijā nodaļas personālam sniegts 17 573 EUR apmērā.

  • Papildus 2016. gadā atbalstīta Baltijas hematoloģijas konference, kuras ietvaros ar Bērnu slimnīcas fonda atbalstu tika organizēta arī atsevišķa programma bērnu hematoonkologiem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Somijas, Ungārijas un Zviedrijas.  “Baltijas hematoloģijas konference tiek organizēta ik pēc diviem gadiem. Iespēju satikties un dalīties pieredzē novērtē visi ārsti. Kā zināms, hematoonkoloģijā jaunumu un ārstēšanas uzlabojumu ieviešana ir ļoti aktuāla, tādēļ katrs novērojums un katra pacienta pieredze ir ļoti vērtīgs informācijas avots ikvienam hematoonkologam,” par konferences nozīmi stāsta BKUS dr. Žanna Kovaļova.
  • 2016. gadā Fonds atbalstīja arī pieredzes apmaiņas braucienu uz Viļņas un Kauņas slimnīcu onkoloģijas nodaļām. Fonds sedza brauciena transporta izmaksas.

VIDES UZLABOŠANA 864 650 EUR apmērā, kas ietver:

  • rotaļu istabas remontu un iekārtošanu esošajās telpās;
  • kondicionieru, segu, pledu, guļammaisu (lai pārvestu ar ratiem bērnus no nodaļas uz izmeklējumiem), ventilatoru, termosu, gultu, kondicionieru, apmeklētāju krēslu, trauku mazgājamo mašīnu, ledusskapju, nakts skapīšu, žalūziju, televizoru, lietussargu (lai nodrošinātu pacientu pārvietošanu slimnīcas teritorijā uz āra nodaļām) sagādi;
  • informatīvo materiālu sagatavošanu un izdošana bērniem un viņu vecākiem;
  • sociālās un psiholoģiskās palīdzības nodrošināšanu gan bērnam, gan viņa vecākiem - sociāls, psiholoģisks un garīgs atbalsts;
  • sešus gadus SIA Satori Alfa reizi mēnesī apgādā Hematoonkoloģijas nodaļas pacientus ar smiltsērkšķu nektāru, kas stiprina pacientu imunitāti, kas šīs nodaļas pacientiem ir īpaši būtiski;
  • 2012. gada jūnijā ar mērķi atbalstīt Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas pacientus, Fonds uzsāka sadarbību ar lielveikalu tīklu Rimi Latvia. Veikals ik mēnesi ziedo bērniem pārtiku, lai dažādotu ēdienkarti pēc smagajām un nepatīkamajām medicīniskajām procedūrām.

Papildus nodaļas vecākiem ir pieejama Fonda izveidotā Vecāku māja, kas dod iespēju tuviniekiem būt slimo bērnu tuvumā, nedzīvojot slimnīcas palātā, jo šie pacienti pavada slimnīcā vairākus mēnešus.

Nodaļai jaunas telpas

2012. gada oktobrī Bērnu slimnīcas fonds kopā ar domubiedriem uzsāka labdarības akciju ar mērķi piesaistīt nepieciešamos līdzekļus Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas rekonstrukcijai, lai nodaļas pacienti turpmāk varētu ārstēties piemērotās, ērtās un slimību profilam atbilstošās telpās.

Labdarības akcija tika uzsākta 2012. gada nogalē un noslēdzās 2014. gadā pavasarī. Akcijas laikā tika piesaistīti 1 118 284, 42 eiro, no kuriem ziedotāju ieguldījums bija 785 053,14 eiro. Finansējums bija paredzēts Hematoonkoloģijas nodaļas stacionāra telpām ēkas pirmajā stāvā, taču projekta realizācijas gaitā Bērnu slimnīcai izdevās piesaistīt papildus finansējumu, lai vienlaikus varētu rekonstruēt arī ēkas otrā stāva telpas Hematoonkoloģijas dienas stacionāra pacientiem. Kopā abos stāvos paredzētas gultas vietas 36 pacientiem.

Nodaļas telpu plānošanā ir ieguldīts liels darbs un laiks, lai rezultātā bērniem un viņu vecākiem telpas būtu ērti lietojamas, funkcionālas, patīkamas un medicīniski augstvērtīgi aprīkotas, nodrošinot visu nepieciešamo. Telpu plānojums paredz, ka katrā palātā uzturas viens bērns un viņa vecāks, un katrai palātai ir sava, atsevišķa, vannas istaba. Stacionārā paredzētas arī intensīvās terapijas palātas, ar atsevišķu ventilāciju sistēmu, lai bērniem ar īpaši pazeminātu imunitāti nodrošinātu drošu vidi. Nodaļā pirmo reizi paredzēta arī atsevišķa atpūtas istaba vecākiem, jo visbiežāk vecāki visu ilgstošo atveseļošanos posmu pavada blakus bērnam.  Lai bērniem būtu iespēja atpūsties no slimnīcas vides, izveidota īpaši aprīkota, daudzfunkcionāla rotaļu istaba, kurā sev interesantu nodarbošanos varēs atrast gan pavisam mazi, gan lielāki pacienti. 

Par ziedotāju naudu tika izstrādāts tehniskais projekts, segti būvniecības un aprīkojuma izdevumi, segti autoruzraudzības, tehnisko ekspertīžu izdevumi.

2015. gada nogalē Fonds saņēma lielāko ziedojumu vēsturē, no kura liela daļa tika novirzīta tieši onkoloģijas nodaļai un tās pacientiem.

ATBALSTS ĀRPUS SLIMNĪCAS TELPĀM un IECERES NĀKOTNEI

  • Bērnu slimnīcas bijušie pacienti ar Fonda atbalstu katru gadu piedalās Starptautisko Bērnu uzvarētāju Spēlēs Maskavā, kas ir unikālas sporta sacensības bērniem, kuri pārcietuši onkoloģisku saslimšanu. Onkoloģijas pacienti katru gadu piedalās arī nometnēs Dynamo Camp Itālijā, kas ir īpaši iekārtota onkoloģisko un reto slimību pacientiem.

Esam izstrādājuši onkoloģijas nodaļas atbalsta programmu, kuras realizēšana tika uzsākta septembrī.

Viens no virzieniem ir uzlabot rehabilitācijas iespējas, tāpēc sākotnējais mērķis paredz identificēt pilnu ciklu, kas nepieciešams onkoloģijas pacientiem rehabilitācijas periodā. Noskaidrot, kas tiek nodrošināts par valsts naudu, un kas netiek, bet būtu ļoti nepieciešams atveseļošanās periodā.

Iecerēts ir arī uzsākt veselības stāvokļa atsekošana izārstētiem pacientiem, uzsākot nozīmīgu datu uzkrāšanu.

Iecerēts ir arī izveidot īpašs rotaļu laukums onkoloģijas nodaļas pacientiem, jo veseļošanās periodā bērniem ļoti svarīga ir vide un iespēja arī aktīvi un kvalitatīvi pavadīt laiku, kad nav nozīmētas procedūras vai medicīniskas manipulācijas Rotaļu laukuma izveide ir ne tikai pacientu un viņu vecāku ļoti gaidīts projekts, bet arī ārstu un māsiņu lolota ideja par bērniem draudzīgu un veselību veicinošu vidi.

Par Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļu

Katru gadu Latvijā vidēji 40-50 bērniem tiek diagnosticēta hematoonkoloģiska saslimšana. Ārstēšanās bieži vien ir nepieciešama atkārtoti, līdz ar to gadā notiek aptuveni 900 pacientu ārstēšanas epizodes. Mazajiem pacientiem slimnīcā jāpavada vismaz 1-2 mēneši, taču nereti slimnīcā pavadāmais laiks var ilgt arī pat pusgadu un vairāk.

1989. gadā Bērnu slimnīcā tika atklāta bērnu onkoloģijas nodaļa un uzsākta kompleksa ļaundabīgu audzēju ārstēšana. Bērnu slimnīcas 20.nodaļa bija vienīgā vieta Latvijā, kurā tika ārstēti bērni ar šādām saslimšanām.

Atpakaļ