X
A A A A A
-A A A+

Bērnu slimnīcas fonds sniedzis atbalstu jau 339 Ukrainas bēgļu bērniem

Lai atbalstītu bēgļu bērnus un viņu ģimenes, kuri ieradušies Latvijā no kara plosītās Ukrainas, Bērnu slimnīcas fonds kopš marta īsteno ziedojumu kampaņu “Palīdzi celties”. Līdz jūnija vidum saziedotie vairāk nekā 225 tūkstoši eiro nodrošina Ukrainas bēgļu bērniem un ģimenēm papildus atbalstu gan veselības aprūpei, gan psiholoģiskajai un sociālajai palīdzībai. Īpaši pateicamies uzņēmumam SIA Greencarrier Liner Agency par 40 tūkstošu eiro dāsno ziedojumu Ukrainas bērnu atbalstam.

“Pateicoties cilvēku atsaucībai un ziedojumiem, līdz jūlijam atbalstu saņēmuši jau 339 Ukrainas bērni un viņu ģimenes. Visbiežāk, proti, 262 bērniem bija nepieciešams psihoemocionāls atbalsts. Kopš aprīļa Bērnu slimnīcas fonda kolektīvam ir pievienojusies jauna kolēģe - bērnu psiholoģe Natālija no Ukrainas, un viņa sniedz konsultācijas Ukrainas bēgļu bērniem un viņu ģimenēm ukraiņu un krievu valodās,”pastāstīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. Bērnu slimnīcas fonda pieredze rāda, ka pieprasījums pēc palīdzības arvien palielinās, turklāt ģimenes izjūt papildus spriedzi saistībā ar neziņu par to, cik ilgi būs pieejams valsts atbalsts. “Mūsu aprūpē ir ģimenes, kurās ir viena mamma ar vairākiem bērniem,  tostarp, ar veselības problēmām, tāpēc objektīvu iemeslu dēļ viņa nevar strādāt un apgādāt ģimeni, apmaksājot dzīves vietu un citas pamatlietas. Tāpat redzam, ka ir ģimenes, kas bija gatavojušās doties mājup, bet šo lēmumu mainīja, Krievijas agresijai Ukrainā atkal pieaugot. Lai atgūtu drošības sajūtu, bērniem un ģimenēm ļoti svarīga ir valsts atbalsta sistēma Latvijā, ne tikai atsevišķu organizāciju vai psihologu sniegtā palīdzība. Tāpēc jāturpina kopīgi meklēt risinājumus, kas ļauj Latvijā dzīvot un saņemt nepieciešamo palīdzību visiem Ukrainas bērniem,“ situāciju komentēja Dambiņa.

Bēgot no kara, kopš februāra beigām Latvijā ieradušies tūkstošiem Ukrainas ģimeņu ar bērniem, tostarp ar veselības problēmām. Valsts apmaksā bēgļu bērniem veselības aprūpes pakalpojumus tādā pašā apmērā, kā Latvijas pilsoņiem, taču diemžēl ir arī gadījumi, kad nepieciešams papildu atbalsts. Jūtot līdzi Ukrainas bēgļu ģimenēm šajos īpaši smagajos apstākļos, kad viņi spiesti būt atrauti no mājām un zaudējuši atbalsta sistēmu, Bērnu slimnīcas fonds marta vidū uzsāka labdarības kampaņu, organizējot atbalsta koncertu “Palīdzi celties”, kā arī uzrunājot privātpersonas un uzņēmumus dažādos saziņas kanālos. Atbalsts tika paredzēts valsts neapmaksātu medikamentu un medicīnas preču, veselības aprūpes pakalpojumu, sociālās un psiholoģiskās palīdzības nodrošināšanai Ukrainas bēgļu bērniem un ģimenēm. Šobrīd saziedoti jau 228 133,18 EUR.

Pateicoties ziedojumiem, Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem (Kaļķu ielā 1) un sociālās iniciatīvas centrā “Common Ground” psiholoģisko palīdzību aprīlī saņēma 48 vecāki un viņu bērni,  maijā - 74 vecāki un bērni, jūnijā - 73 vecāki un viņu bērni, bet līdz 14.jūlijam palīdzību saņēmšas jau 67 ģimenes. Visbiežāk vecāki ir vērsušies pēc psiholoģiskā atbalsta saistībā ar kara notikumu laikā pārdzīvoto, bet otrs biežākais iemesls bija saistīts ar pārcelšanos un jauno vidi, kā arī bērna adaptāciju jaunajā kolektīvā.

Papildus psiholoģiskajam atbalstam, Bērnu slimnīcas fonds no ziedojumiem nodrošinājis ABA terapijas un logopēda nodarbību apmaksu 12 bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, transporta izmaksu kompensāciju ceļam uz un no medicīnas iestādes sešiem bērniem, valsts neapmaksātu medikamentu un speciālistu konsultāciju apmaksu astoņiem bērniem, kā arī ēdināšanas pakalpojumu segšanu 51 Bērnu slimnīcas pacientam. Medikamentu apmaksu palīdzēja segt arī sadarbības partneru AS “Sentor Farm Aptiekas” aptieku tīkls “Mēness aptieka”.

Lai atbalsts sasniegtu pēc iespējas vairāk bēgļu ģimeņu, kurām tas nepieciešams, projekta “Bērnu slimnīcas fonda palīdzība, iesaistot brīvprātīgo cilvēkresursu, Ukrainas bēgļu ģimenēm ar bērniem” ietvaros, ko finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, brīvprātīgie seko līdzi palīdzības meklējumiem arī sociālajos tīklos. Gadījumos, kad tiek meklēts atbalsts saistībā ar bērnu veselības aprūpi, Bērnu slimnīcas fonds piedāvā gan informatīvu, gan materiālu palīdzību. #NVObrivpratigie2022

 

Lai Bērnu slimnīcas fonds varētu turpināt nodrošināt atbalstu gan Latvijas bērniem, gan Ukrainas bēgļu bērniem šeit Latvijā, sabiedrība tiek aicināta atbalstīt īpašo ziedojumu kampaņu "Palīdzi celties"! Ziedot iespējams gan Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā www.bsf.lv, gan zvanot uz ziedojumu tālruni: 90006864 (4,27 EUR ar PVN).

Atpakaļ