X
A A A A A
-A A A+

Bērniem ar autiskā spektra traucējumiem un viņu vecākiem atbalsta iespējas kļūst plašākas!

2017. gada novembrī Bērnu slimnīcas fonds kopā ar Bērnu slimnīcas speciālistiem atklāja pirmo Autisma kabinetu Latvijā un izveidoja interneta vietni www.autismsberniem.lv. Kopš pagājušā gada Autisma kabineta atbalsta iespējas ir papildinātas ar bezmaksas praktiskām nodarbībām bērnu ar AST vecākiem, kā arī ar iespējām Autisma kabineta speciālistu konsultācijas saņemt attālināti, izmantojot Skype, Whatsupp un Messenger. Vienlaikus, pateicoties ziedojumiem, Bērnu slimnīcas fonds 2018.gadā ir nodrošinājis bezmaksas diagnostiku, izmantojot ADOS testu, 47 bērniem, kā arī iespēju saņemt nepieciešamo terapiju 58 bērniem. Kopumā Bērnu slimnīcas fonds bērnu ar AST atbalstam 2018.gadā ir iztērējis teju 110 tūkstošus eiro.

“Prieks, ka esam varējuši jau pirmajā gadā palīdzēt tik daudziem bērniem, kā arī radīt labāku izpratni sabiedrībā par to, ko realitātē nozīmē šī diagnoze un kāds atbalsts nepieciešams gan bērniem, gan viņu ģimenēm. Arī paši esam daudz mācījušies, tāpēc ir pilnveidots gan Autisma kabineta darbs, gan uzsāktas nodarbības vecākiem. Mēs regulāri saņemam bērnu vecāku  iesniegumus par terapijas nepieciešamību, kādu ir rekomendējis ārstējošais ārsts, bet kas nav valsts apmaksāta. Un ir ļoti svarīgi, lai bērni var turpināt terapiju, kad jau ir novērojami pirmie sasniegumi un rezultāti, bet nav pabeigta visa nepieciešamā terapijas programma,” situāciju komentēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. Viņa arī informēja, ka visvairāk ziedojumus šie bērni ir saņēmuši labdarības akcijas “Eņģeļi pār Latviju” ietvaros, un arī šogad palīdzību terapijai pieteikuši vairāk nekā 50 bērni ar AST, tai skaitā akcijas vēstneši- septiņgadīgais Kristers un piecgadīgā Diāna. “Akcija turpināsies līdz pat 31.janvārim un ikviens vēl var palīdzēt, lai arī šogad bērniem būtu pieejama ārstniecība!”, atbalstīt bērnus aicināja L.Dambiņa.

Autisma kabinetā palīdzību saņēmuši vairāk nekā 187 vecāki

Autisma kabinets jau vairāk nekā gadu darbojas kā atvērta tipa kabinets Bērnu slimnīcas novietnē Gaiļezers, kurā vecāki vai aprūpētāji, kuri audzina bērnu ar autiskā spektra traucējumu (AST), var saņemt bezmaksas konsultācijas un psiholoģisko palīdzību. Kabinetā palīdzību ir saņēmuši 187 vecāki, taču saprotot, ka daudziem nav iespējas fiziski apmeklēt kabinetu, jo dzīves vieta atrodas ārpus Rīgas, šobrīd ir radīta iespēja konsultāciju saņemt arī attālināti, izmantojot Skype, Whatsupp vai Messenger. Vecāki uz attālināto konsultāciju var pieteikties caur reģistratūru uz konkrētu dienu un laiku, kur min, ka vēlas attālināto konsultāciju un precizē caur kuru platformu vēlas sazināties.

“Sākot ar 2018.gada oktobri vecākiem, vecvecākiem, ka arī citiem ar AST bērnu aprūpi saistītiem cilvēkiem būs iespējams pieteikties uz bezmaksas nodarbībām pie Bērnu slimnīcas speciālistiem, lai papildinātu savas zināšanas par alternatīvo un augmentālo komunikāciju, kā arī lai iemācītos sastādīt un koriģēt sava bērna rehabilitācijas plānu. Līdz šim jau esam novadījuši divus nodarbību ciklus un esam saņēmuši ļoti labas vecāku atsauksmes, kas iedrošina iesākto turpināt. Ļoti svarīgi, ka, pateicoties Bērnu slimnīcas fondam, nodarbības vecākiem varam sniegt bez maksas un tādejādi atbalstu varam nodrošināt visiem bērnu vecākiem, neatkarīgi no viņu finansiālajām iespējām,” pastāstīja BKUS Psihiatrijas nodaļas virsārste dr.Anete Masaļska.

Izveidoti divi bezmaksas nodarbību cikli vecākiem

Ikdienas praksē redzot, kas bērnu vecākus interesē visvairāk un ar kādām problēmām viņi saskaras, ir izveidoti divi nodarbību cikli. Lai veicinātu vecāku zināšanas par alternatīvās komunikācijas metodēm, augmentālo komunikāciju iespējams apmeklēt 5 BKUS audiologopēdes Evijas Pugas vadītas nodarbības: 1. Teorētiskais ieskats alternatīvajā komunikācijā, tās nozīmīgumam ikdienā. PECS (Picture Exchange Communication System), u.c.; 2. Praktiskā nodarbība- apģērbs, pašapkalpošanās.; 3. Praktiskā nodarbība- ēdiens, ēšana, galda piederumi, darbības vārdi, kuri saistīti ar šo tēmu.; 4. Praktiska nodarbība-  dienas režīms.  Darbības vārdi, dažādas darbības attēlos.; 5. Praktiskā nodarbība- aizlieguma zīmes, simboli, kad lietot šos attēlus, situāciju analīze.

Otra nodarību cikla mērķis ir paplašināt vecāku un aprūpētāju zināšanas par metodēm, ar kuru palīdzību pašiem novērtēt sava bērna vajadzības un pašsajūtu, kā arī lai iemācītu sastādīt vai koriģēt sava bērna rehabilitācijas plānu, izejot no reālajām vajadzībām. Šo 5 nodarbību ciklu ir veidojusi BKUS speciālā pedagoģe Anna Gubermane, un cikla ietvaros varēs apgūt sekojošo-  1. Ko mēs zinām par autismu, izzināšanas darbības īpatnībām, testēšanu un plānošanu. Mūsdienu priekšstatu īss pārskats 2. Bērna jauno iemaņu un prasmju veidošanas vispārīgie principi (“uzvedības impulss”, bērna motivēšana ar “žetonu ekonomikas” palīdzību), uzvedības regulācijas pamatprincipi, kas ir piemēroti bērniem ar AST.; 3. Stratēģijas, kas palīdz uzturēt komunikatīvo iemaņu attīstību (spēles, vispārīgie mijiedarbības principi).; 4. Nevēlamā uzvedība (sensoras informācijas apstrādes traucējumi; negatīva uzvedība, kā komunikācijas grūtību sekas).; 5. Emocionālā regulācija (sociālie stāsti, piecu ballu skala emocionālās paškontroles uzlabošanai – vizuālā metodika). Metodes, kas palīdz bērnam pašam regulēt savu uzvedību.

Abi nodarbību cikli jau darbojas un ir snieguši atbalstu vairāk nekā 30 vecākiem, nodrošinot zināšanas un sniedzot jaunas prasmes bērna aprūpē.

Uz bezmaksas nodarbībām var pieteikties, zvanot uz BKUS Gaiļezera novietnes dienas stacionāra numuru: 25680043.

Pasaules statistika liecina, ka vidēji 0,7% no cilvēkiem populācijā ir AST, tāpēc, ņemot vērā bērnu skaitu,  2017. g. Latvijā vajadzētu būt ap 2000 bērnu līdz 18 gadiem ar AST, taču 2017. gada beigās reģistra uzskaitē bija tikai 530 bērni AST. Viens no iemesliem ir ierobežota diagnostikas pieejamība gan augsto izmaksu, gan speciālistu trūkuma dēļ.

Atpakaļ